Linkovi

Rast ekonomskih indikatora navješćuje oporavak svjetskog gospodarstva (16/7/03) - 2003-07-16


Financijski dužnosnici iz zapadnih zemalja izriču oprezni optimizam u pogledu oporavka svjetskog gospodarstva. Svjetska ekonomija sve više pokazuje znakove oživljavanja - Amerikanci su povećali potrošnju, stopa nezaposlenosti u Britaniji je najniža u posljednje tri godine, a izgleda da se Njemačka nalazi na putu izlaza iz gospodarske stagnacije. Pokazatelj dionica na frankfurtskoj burzi DAX narastao je za 56 posto od ožujka.

Američki ministar financija John Snow izrazio je danas uvjerenje da će američko gospodarstvo u sljedećih nekoliko mjeseci i tijekom sljedeće godine postizati znatno bolje rezultate. Prema riječima ministra Snowa, gospodarski rast trebao bi sljedeće godine porasti na preko četiri posto. Jučer je i guverner američke Središnje banke Alan Greenspan prognozirao jačanje američkog gospodarskog rasta.

********************************************** Na Floridi – tisuće oboljelih pušača uložile su priziv na sudsku presudu, kojom je poništena povijesna odluka nižeg suda da proizvođači duhana moraju pušačima isplatiti odštetu od 145 milijardi dolara. U zajedničkoj tužbi, oko 700 tisuća pušača optužilo je duhanske kompanije za prijevaru, konspiraciju i nemar. U tužbi su imenovane kompanije Philip Morris, RJR Reynolds, Lorrillard Tobacco, Brown and Wiliamson i Vector.

**********************************************

Kompanija Harley-Davidson prijavila je porast profita od 40 posto u proteklom tromjesečju. Dobri poslovni rezultati, kažu u upravi ove tvrtke, mogu se pripisati odličnoj prodaji motorkotača ove legendarne marke. Iz tog je razloga Harley-Davidson morao povećati i predviđenu proizvodnu kvotu za ovu godinu. Do kraja godine s pokretne trake trebalo bi sići 290.600 novih Harleya. Inače, ova je tvrtka sa sjedištem u Milwaukeeju u saveznoj državi Wisconsin 1985. bila na rubu bankrota, a u proteklom je tromjesečju ostvarila prihod od milijardu i 220 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG