Linkovi

Oporba napustila saborsku sjednicu zbog prodaje INA-e (16/7/03) - 2003-07-16


Prvi dan izvanredne saborske sjednice, koja je počela danas kako bi se donijeli planirani zakoni, bio je obilježen protestnim izlaskom oporbenih stranaka iz sabornice. HDZ, HSLS, DC, HSP, HKDU i Hrvatski blok inzistirali su da Sabor danas, prije sutrašnje konačne Vladine odluke o prodaji 25 posto plus jedne dionice INA-e mađarskom MOL-u dobije na uvid ugovor o toj prodaji i raspravi njegovu dobrobit za INA-u.

Pozivajući se na tvrdnje objavljene u jednom hrvatskom tjedniku, oporba smatra da je ta prodaja suspektna, jer postoje sumnje da će mađarski MOL kupnjom 25 posto plus jedne dionice INA-e za 505 milijuna dolara dobiti znatno veći upravljački utjecaj nego što mu je vlasnički udio. Hrvatski tisak, naime, objavljuje da će Vlada s MOL-om, osim kupoprodajnog ugovora, kojim MOL kupuje 25 posto plus jednu dionicu INA-e, potpisati dva prateća ugovora, koji će MOL-u omogućiti da uloži veto, odnosno, sudbinski utječe na sve INA-ine strateške odluke.

Opozicija je isticala da odluku o prodaji najveće hrvatske tvrtke može donijeti samo Sabor, a ne svojevoljno Vlada. Predsjedavajući saborskom sjednicom Zlatko Tomčić, a potom i Mato Arlović, uvjeravali su opoziciju da je raspravu nemoguće provesti već danas, navodeći kao ključni argument što Sabor nema na raspolaganju ugovore o prodaji dionica INA-e MOL-u, te da su ti ugovori i poslovna tajna.

Vladajuća koalicija je tvrdila da se ne protivi parlamentarnoj raspravi o prodaji INA-e, ali da je tu raspravu nemoguće održati prije subote, zadnjeg dana aktualne izvanredne saborske sjednice. Opozicija je, međutim, uvjeravala kako nema nikakvog smisla o prodaji INA-e razgovarati post festum, kada Vlada već donese konačnu odluku. Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša je kazao kako bi saborska rasprava nakon Vladine konačne odluke o prodaji INA-e bila "degradiranje vrhovnog zakonodavnog, predstavničkog tijela koje ima i važnu nadzornu funkciju."

Kako je vladajuća koalicija tvrdokorno odbijala da Sabor o prodaji INA-e raspravlja danas, dan prije konačne Vladine odluke o potvrđivanju te prodaje, oporba je u poslijepodnevnim satima odlučila napustiti saborsku sjednicu. Po izlasku iz Sabornice, predsjednik Kluba najjače oporbene stranke HDZ-a Vladimir Šeks je kazao da vladajuća koalicija grčevitim odbijanjem saborske rasprave samo potvrđuje sumnje da je MOL-u prodan znatno veći upravljački utjecaj u INA-i nego što mu je vlasnički udio. Šeks je dodao: "Mi ćemo sutra vjerojatno biti očevici i razotrit će se da se bitne elemente ugovora htjelo sakriti od hrvatske javnosti."

Vlada će od Sabora zatražiti da u subotu održi izvanrednu sjednicu posvećenu privatizaciji INA-e, najavio je poslijepodne premijer Ivica Račan. Vlada će podastrijeti sve podatke koji se tiču te privatizacije, rekao je premijer Račan na konferenciji za novinare.

XS
SM
MD
LG