Linkovi

Ministarstvo prosvjete povuklo preporuku za tečajeve joge (16/7/03) - 2003-07-16


Na traženje Hrvatske biskupske konferencije, Ministarstvo prosvjete i sporta povuklo je preporuku za tečajeve joge u svakodnevnom životu i po školama – izvijestio je na izvanrednoj konferenciji za novinare pomoćnik ministra Ivan Vavra. Radi se o programu nevladine udruge, kojim bi bili obuhvaćeni učitelji u školama na dobrovoljnoj osnovi i u slobodno vrijeme.

Hrvatska biskupska konferencija je pozvala ravnatelje da odbiju te tečajeve, tvrdeći da se u škole, u kojima je katolički vjeronauk faktički obavezan predmet želi uvesti, pod krinkom vježbe, hinduistička vjerska praksa.

Pomoćnik ministra Vavra to opovrgava: "Nema osnove za pretpostavke ili tvrdnje da joga, a pogotovo hinduistička religiozna praksa, ulaze u javno odgojno-obrazovne ustanove i školske programe. To nije bila, niti je sada intencija ovog Ministarstva."

Zanimanje za tečajeve joge pokazalo je oko dvije stotine profesora i učitelja u hrvatskim školama, no zbog polemika u javnosti, Ministarstvo je odlučilo povući prijašnju preporuku i poslati dodatna pojašnjenja oko tečajeva joge u školama.

"S obzirom na neke interpretacije da se preporukom ovog Ministarstva u škole uvode tečajevi joge za učenike, preporuka od 10. lipnja 2003. bit će povučena, a školama će biti dostavljen integralni tekst ovoga priopćenja, sa činjenicama i sa stavovima Ministarstva prosvjete i sporta," rekao je gospodin Vavra.

Na pitanje hoće li povlačenje preporuke biti znak školama da se distanciraju od programa, Vavra je ponovio da se stav prema programu nije mijenjao i da je prihvaćeno njegovo financiranje u dijelu koji sadrži isključivo element vježbi za prosvjetne djelatnike.

XS
SM
MD
LG