Linkovi

Blair stoji iza navoda o uranu iz Nigera (16/7/03) - 2003-07-16


Britanski premijer Tony Blair kreće sutra na jednotjedni put, tijekom kojega će posjetiti Sjedinjene Države i Istočnu Aziju.

Prva postaja premijerovog puta – Washington – mogla je biti trijumfalni posjet, ali bi se mogla pokazati najtežim dijelom njegove turneje. Gospodin Blair će bez sumnje biti sučeljen s pitanjima o američkim i britanskim tvrdnjama da je Irak pokušavao kupiti nuklearni materijal iz Afrike. Premijer je danas u Parlamentu izrazio uvjerenje da bi se obavještajni podaci, na kojima se temeljila ta - sada diskreditirana tvrdnja - još uvijek mogli pokazati kao točni.

"Znamo daje tijekom osamdesetih Irak od Nigera kupio preko 270 tona urana i stoga nije nemoguće da je ponovno pokušao sličnu nabavku. Zato u potpunosti stojim iza tvrdnje koja je uvrštena u prošlogodišnji vladin dosje o Iraku," izjavio je gospodin Blair.

Britanski će se premijer sutra obratiti zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa, što je rijetka počast za nekog stranog čelnika.

U međuvremenu, njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer razgovarao je danas u Washingtonu s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom. Prema riječima američkih dužnosnika, razgovori su, kako se vjeruje, bili usredotočeni na ulogu Europe u poslijeratnoj obnovi Iraka, te na Srednji istok, Iran i Afganistan. Sjedinjene Države pokušavaju dobiti veću međunarodnu pomoć za obnovu Iraka, kao i veće sudjelovanje stranih zemalja u mirovnim snagama. U intervjuu za američku televiziju, gospodin Fischer je ponovno zatražio da Ujedinjeni narodi dobiju središnju ulogu u Iraku.

XS
SM
MD
LG