Linkovi

Uspostava stabilnosti u Iraku (17/7/03) - 2003-07-16


Sjedinjene Države, zajedno s koalicijskim snagama, rade s novim iračkim Upravnim vijećem, kao i sa samim Iračanima na jačanju sigurnosti i poboljšavanju životnog standarda. Bez stabilnosti, Iračani ne mogu brzo obnoviti infrastrukturu ili je lako zaštiti od sabotaža. Oni koji stoje iza nasilja pokušavaju spriječiti koaliciju da pomaže stanovnicima Iraka u stvaranju demokratske vlade, rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

"U Iraku još uvijek ima velik broj pripadnika stranke Baath, kao i fedajina – pristaša Saddamovog režima koji su se našli u nepovoljnom položaju zbog toga što je njihov režim zbačen s vlasti, a koji bi se željeli ponovno dočepati vladajućih pozicija. Međutim, oni neće uspjeti u svojim nastojanjima," izjavio je ministar obrane.

U skupinama, koje su odgovorne za nasilje u Iraku, nalaze se ostaci režima stranke Baath, zatim strani islamski teroristi te pljačkaši koji ne propuštaju priliku da kradu. U Iraku je kriminal rasprostranjen i zbog toga što je krajem prošle godine Saddam Hussein iznenada pustio iz zatvora na tisuće kriminalaca. Ti elementi pokušavaju omesti obnovu Iraka, ali neće uspjeti, rekao je ministar Rumsfeld.

"Ono što mi činimo u Iraku važna je stvar i mi napredujemo u našim nastojanjima. Bojim se da će, što mi više budemo napredovali, biti više i podlih napada. Takvo će stanje biti sve dok ostaci Saddamovog režima ne budu iskorijenjeni," rekao je ministar Rumsfeld.

Sami Iračani u sve većem broju sudjeluju u uspostavi sigurnosti. Na ulicama gradova diljem Iraka već se nalazi oko 28 tisuća policajaca. Drugi dio uspostave reda i zakona odnosi se na ponovno osposobljavanje pravnog susta, kako bi se pljačkašima, saboterima i ostalim kriminalcima moglo suditi. Ovaj drugi dio posla je upravo u tijeku. Koalicija, isto tako, radi na regrutiranju i obuci nove iračke vojske.

Koalicija je predana zaživljavanju sigurnog i demokratskog Iraka. Bliži se dan kada će Iračani upravljati vlastitom sigurnošću. Dolazi dan u kojem će svi Iračani živjeti bez straha od kriminalaca, terorista ili ostataka Saddamovog režima.

XS
SM
MD
LG