Linkovi

Teška pitanja za direktora CIA-e (16/7/03) - 2003-07-16


Danas direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e, Georgea Teneta, očekuju prilično teška pitanja na koja će morati odgovoriti pred senatskim Odborom za obavještajne djelatnosti, a odnose se na netočne podatke o iračkim programima naoružanja. Dodatni problem predstavlja i činjenica da je predsjednik Bush citirao jednu netočnu informaciju u svom govoru o stanju nacije u siječnju.

Direktor CIA-e imat će se danas pred zatvorenim saslušanjem u senatskom Odboru za obavještajne djelatnosti. Senatori traže dodatna uvjeravanja o kvaliteti američkih obavještajnih informacija nakon što je gospodin Tenet preuzeo prošli tjedan odgovornost za sumnjivu izjavu u predsjednikovom govoru. U tom se govoru navodilo da je Irak pokušavao kupiti uran u Nigeru...Demokrati u Kongresu dohvatili su se toga kao političkog pitanja. Poslušajmo senatora Edwarda Kennedyja iz Massachusettsa.

"Sramota je da su argumenti za rat temeljeni na nečem što je ispalo nesolidna obavještajna informacija, napuhana obavještajna informacija i čak krivotvorena obavještajna informacija."

Republikanci tvrde da je riječ o žalosnoj pogrešci, ustrajući i dalje da je predsjednik imao solidne razloge za rat. Poslušajmo sad čelnika republikanske većine u Senatu Billa Frista iz Tennesseeja.

"Svijet je bolje mjesto za život nakon što Saddam Hussein i njegov režim više nisu na vlasti."

Iako je predsjednik Bush okrivio CIA-u za informaciju o afričkom uranu u svom govoru, izrazio je povjerenje u direktora Teneta.

XS
SM
MD
LG