Linkovi

Kampanja opoziva kalifornijskog guvernera Graya Davisa (15/7/03) - 2003-07-15


"Christian Science Monitor" piše o temi "koji će odjeknuti čitavom zemljom". Riječ je o građanskoj inicijativi za opozivom kalifornijskog guvernera Graya Davisa, koja je ušla u službeni tijek nakon što je jučer tajnik te savezne države zaprimio milijun i 600 tisuća glasova birača - gotovo dvostruko više nego što je prema kalifornijskom zakonu potrebno za pokretanje postupka opoziva guvernera.

Implikacije tog opoziva su ogromne, piše Monitor, i to i za Kaliforniju i za čitave Sjedinjene Države. Za početak, čitavo jedno stoljeće u Kaliforniji ništa slično nije uspjelo. Protiv nižih dužnosnika pokrenut je postupak opoziva 117 puta, ali ih je uspješno bilo samo četiri. U ovom slučaju, podsjeća Monitor, vrlo je vjerojatno da će guverner izgubiti glas povjerenja, jer mu je podrška javnosti najniža u povijesti ove savezne države.

Mnogi se promatrači plaše kolaterne štete kalifornijskog postupka opoziva. Kao prvo, glasovanje će koštati državu oko 50 milijuna dolara, a ona već sad ima rekordni deficit od 38 milijardi dolara. Drugo, zaraza opoziva mogla bi se proširiti i u druge savezne države, rezultirajući neželjenom nestabilnošću, piše bostonski "Christian Science Monitor". Treće, tu je i vrlo opasan presedan da je čitav postupak prikupljanja potpisa za pokretanje opoziva bio financiran iz jednog privatnog džepa - onog republikanskog kongresmena Darrella Isse.

Doduše, u prilog tvrdnje da je u Kaliforniji moguće mnogoštošta što drugdje ne bi prošlo, Monitor citira riječi kolumnista "New York Timesa" Williama Safirea: "U Kaliforniji su birači tako oduševljeni svakom glasačkom inicijativom da ne bi bilo teško prikupiti potpise niti za podizanje optužnice protiv sendviča od šunke."

A, kad smo već kod tema proračuna i deficita, evo i napisa iz jutrošnjeg "Washington Posta", u kojemu se kaže da bi ovogodišnji američki savezni proračunski deficit mogao premašiti 450 milijardi dolara! Ova je procjena za 50 milijardi veća od one koju su ekonomisti dali prije samo tjedan dana, a za 50 posto veća od one koju je najavila administracija predsjednika Busha prije pet mjeseci.

XS
SM
MD
LG