Linkovi

Za uran iz Nigera zanimanje pokazivao i Pentagon (16/7/03) - 2003-07-15


Pentagon je priopćio da je jedan visoki vojni dužnosnik u veljači prošle godine putovao u Niger na razgovore o sigurnosti nalazišta urana u toj zemlji. No, nema naznaka da je ministar obrane Donald Rumsfeld ikada informiran o ovom putu.

Misiju u Nigeru u veljači 2002, koja do sada nije otkrivena u javnosti, izveo je general Carlton Fulford, tada zapovjednik Zapovjedništva za Europu, koje je zaduženo za vojne odnose s najvećim dijelom supsaharske Afrike. Prema dužnosnicima Pentagona, general Fulford tom je prilikom predsjedniku Nigera naglasio važnost odlučne kontrole nad nalazištima urana. Predsjednik Nigera pružio mu je uvjeravanja da su rudnici urana pod dobrom kontrolom. Niger je, prije dvadeset godina, prodavao uran Iraku.

Izvješće generala Fulforda o njegovoj misiji u Nigeru proslijeđeno je načelniku združenog stožera američke vojske, generalu Richardu Myersu. Glasnogovornik generala Myersa izjavio je da nije bilo razloga da general o tome izvijesti ministra obrane Donald Rumfelda. Gospodin Rumsfeld tvrdi da sve do ožujka ove godine nije znao da su obavještajna izvješća o navodnoj iračkoj nabavci nigerskog urana lažna. Predsjednik Bush upotrijebio je te navode u svojem govoru u stanju nacije krajem siječnja.

XS
SM
MD
LG