Linkovi

Za turiste iz Srbije ukidanje viza stiglo  prekasno (16/7/03) - 2003-07-15


Turistička groznica drma Srbiju. Pakiraju se koferi – pravac put mora. Takozvani “paradajz” turisti bez razmišljanja završit će na crnogorskoj obali. Svi drugi dobro će razmisliti i izabrati između Turske, Crne Gore ili pak Egipta koji je ove godine u turističkim agencijama najprodavanija destinacija na beogradskom tržištu. No što je hrvatskim morem? Činilo se bit će hit ove sezone, tako je prognozirano odmah nakon što Hrvatska ukinula vize sa Srbijom. Ali ukidanje viza stiglo je prekasno, slažu se turistički djelatnici koji su odluku Hrvatske vlade dočekali nespremno pa se u kataloškoj ponudi može naći samo Dubrovnik.

Direktor turističke agencije Rotema Franjo Rožić, agencije koja je inače prva ponudila ljetovanje na hrvatskom Jadranu, kaže za Glas Amerike da je hrvatsko more dobro krenulo ali da turisti iz Srbije zaobilaze agencijske tokove. Ovu tvrdnju on pokrijepljuje činjenicom da su autobusi Laste, koji najbolje pokrivaju destinacije s hrvatskom obalom, rasprodati do kraja kolovoza. U Lasti kažu da, u suradnji s hrvatskim Ban-turistom, iz Beograda dva puta dnevno kreću autobusi prema Rovinju, Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Mjesta nema, a za destinacije prema Istri prodaju se čak i sjedišta rezervirana za suvozača.

Međutim, Milan Marković iz agencije Jolly travels tvrdi da nije riječ o turistima već o ljudima koje s Hrvatskom vežu obiteljske ili neke druge veze pa sada koriste priliku da bez viza otputuju u Hrvatsku. Ova agencija već dvije godine radi Hrvatsku – isključivo Dubrovnik – gdje će ove godine poslati svega pedesetak turista. Marković tvrdi da su limitirajući element za turiste iz Srbije cijene hotela i izvanpansionske usluge koje su, po njemu, previsoke. Kao primjer on navodi da je dubrovački Excelsior za trideset i pet posto skuplji u odnosu na najskuplji sedmodnevni puni pansion u Egiptu.

No turistički djelatnici, i Rožić i Marković, slažu se da su iskustva dobra i ističu da nikada nitko nije imao nikakvih problema. Jedini problem je, kako kažu, mali broj turista i loše prometne veze, te dok se ne uspostavi zračni promet teškoj je očekivati masovniji odlazak turista iz Srbije na ljetovanje u Hrvatsku. No već sljedeće godine, ukoliko ne bude viza, dobro pripremljna i prezentirana turistička ponuda mogla bi uroditi pravim turističkim bumom, tvrde turistički djelatnici. Franjo Rožić kaže da za sada u Hrvatsku odlazi, visoko platežna klijentela, intelektualci, a ima i mladih. Destinacije koje biraju su, pored Dubrovnika, Istra i hrvatski otoci, posebno Brač i Hvar.

XS
SM
MD
LG