Linkovi

Debljina - jedan od uzroka Alzheimerove bolesti? (16/7/03) - 2003-07-15


Starije osobe koje imaju problema s kilogramima izložene su većoj opasnosti obolijevanja od Alzheimerove bolesti – tvrde švedski znanstvenici.

Istraživanje, koje je slijedilo nekoliko stotina starijih Šveđana tijekom 18 godina jasno je pokazalo da su oni s viškom kilograma znatno češće razvijali Alzheimerovu bolest od njihovih vitkih suispitanika. Prema istraživanju, žene koje su sa 70 godina patile od debljine, češće su dobivale Alzheimerovu bolest do dobi od 88 godina. Za svaki porast indeksa tjelesne mase od samo jedan posto, u dobi od 70 godina, opasnost od obolijevanja od ove bolesti rasla je za 36 posto.

Iako istraživanje nije pokazalo istu korelaciju i kod muškaraca, znanstvenici upozoravaju da se starija gospoda ne bi trebala početi prerano radovati. Naime, prema riječima voditeljice istraživanja Debore Gustafson, većina muških ispitanika nije živjela dovoljno dugo da bi dala statistički validan uzorak. Prekomjerna težina možda jača rizik od Alzheimerove bolesti jer dovodi do visokog krvnog tlaka i sužavanja arterija, te ograničava dotok krvi u mozak, objasnila je gospođa Gustafson.

Ovo je istraživanje dodalo Alzheimerovu bolest dugom popisu bolesti koje se dovode u vezu s prekomjernom tjelesnom težinom. Oboljeli od Alzheimerove bolesti postupno gube moć rezoniranja, kao i pamćenje. U Sjedinjenim Državama od te bolesti trenutno pati oko četiri milijuna ljudi, a vjeruje se da će ih do 2050. biti i do 50 milijuna.

XS
SM
MD
LG