Linkovi

Vegetarijanstvo u ofenzivi (16/7/03) - 2003-07-15


Američka mladež na čelu je trenda promjene ukusa u prehrani, posebice onoj vezanoj uz takozvane 'fast food' restorane. Prema pisanju lista "Wall Street Journal", prošle se godine udvostručio broj mladih koji konzumiraju samo vegetarijansku prehranu. Mnogi od njih odbacuju i mliječne proizvode, a neki neće ni taknuti niti med iz 'poštovanja prema pčelama'.

Radi li se samo o pomodnom hiru ili možda o utjecaju pop glazbe, pitaju se neki stručnjaci, ističući da velik broj pop i rock sastava aktivno u tekstovima svojih skladbi promiče vegetarijanizam. Tekst jednog trenutnog hita, primjerice, u refrenu ponavlja 'i školjkama se mogu povrijediti osjećaji'. Kako bilo da bilo, promjena u raspoloženju potrošača prema prehrani je tako zamjetljiva, da veliki lanci brze prehrane više ne ignoriraju pitanja 'prava životinja'.

Upravo nedavno su McDonalds, Burger King, Wendy's i Kentucky Fried Chicken odlučili zajednički financirati istraživanja o humanijem tretmanu životinja na farmama, nešto što je još prije samo desetak godina izgledalo ne samo potpuno nevjerojatno, nego bi izazvalo i podsmijeh. McDonalds već od svojih snabdjevača zahtijeva da koriste manje hormona u svrhu bržeg rasta stoke, a od peradarskih farmi traži da kokama nesilicama osigura veći prostor u kavezima.

Promjena se vidi i u samoposluživanjima. Dok su nedavno police s organički uzgojenom hranom i mesom stoke koja je odrasla prirodno pasući bile tek mali kutak u nepreglednom moru prehrambenih artikala, danas to već postaju najprominentniji dijelovi trgovina. Čitava ogromna samoposluživanja postaju u potpunosti posvećena samoj takvoj vrsti hrane, poput lanca "Whole Foods" and "Fresh Fields".

Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama svake godine bude uzgojeno i zaklano oko osam milijardi domaćih životinja samo za sektor 'brze prehrane'. Ne tako davno glavni faktor tog uzgoja bio je trošak; u međuvremenu, to za kupce više nije dovoljno dobar argument, i prehrambena industrija se više ne oglušuje na raspoloženje javnosti. Pritisak, doduše, dolazi i od strane zakonodavaca, jer, u okružju globalne ekonomije, sve jači pritisak Europske Unije po pitanju humanijeg tretmana životinja na farmama više ne može biti ignoriran.

XS
SM
MD
LG