Linkovi

Američki proračunski manjak rekordno visok (16/7/03) - 2003-07-15


Bijela kuća je revidirala svoju procjenu proračunskog deficita, koji bi, vjeruje se, mogao dostići rekordnu razinu zbog rata u Iraku i slabe gospodarske situacije. Dužnosnici upoznati s najnovijim podacima kažu da će, prema novoj prognozi, manjak iznositi 455 milijardi dolara. Prema riječima dužnosnika, nova prognoza uključuje početne troškove rata u Iraku.

Početkom godine Bijela je kuća prognozirala da će proračunski manjak za ovu i sljedeću godinu iznositi nešto preko 300 milijardi dolara. Prethodni rekordni deficit, zabilježen 1992, iznosio je 290 milijardi dolara. Demokrati optužuju Bijelu kuću da poticanjem smanjenja poreza povećava proračunske manjkove. Republikanci odgovaraju da se postojeći deficit može podnijeti, kada se usporedi s obujmom američkog gospodarstva. Prema njihovim riječima, smanjenja poreza potaknut će gospodarski rast i dovesti do otvaranja novih radnih mjesta.

U međuvremenu, predsjedatelj američke Središnje banke Alan Greenspan izrazio je spremnost za daljnja smanjenja kamatnih stopa, ukoliko ona budu potrebna za jačanje gospodarskog rasta. Središnja je banka prošlog mjeseca smanjila kamatne stope na jedan posto, odnosno, na njihovu najnižu razinu u proteklih 45 godina. Gospodin Greenspan je kazao da je Središnja banka spremna zadržati niske stope sve dok bude trebalo da se gospodarstvo oporavi i da se spriječi destabilizirajući pad cijena.

XS
SM
MD
LG