Linkovi

Popuštanje u provedbi politike poštivanja ljudskih prava u Kini (15/7/03) - 2003-07-15


Ne tako davno, postojala je nada bi se u Kini mogli poduzeti neki ograničeni koraci koji bi vodili otvorenom političkom sustavu. Urednicima kineskih listova bilo je rečeno da će dužnosnici jednopartijskog komunističkog režima uskoro najaviti da će se na lokalnim izborima moći glasovati za više kandidata. Međutim, vlasti to na kraju ipak nisu objavile, a nikad nije bilo objašnjeno zbog čega.

Radi se tek o jednom od mnogih razočarenja za kineske građane koji se bore za demokraciju i nadaju se demokraciji i poštivanju osnovnih ljudskih prava. Vlasti su u posljednjih nekoliko mjeseci zatvorile brojne aktiviste, zbog njihove borbe za političke reforme. Među zatvorenima su Xu Wei (šu vej), Jin Haike, Yang Zili i Zhang Honghai. Tim mladim ljudima sud u Pekingu dosudio je duge zatvorske kazne, zbog toga što su organizirali neovisne političke diskusije i na internet postavljali tekstove s oporbenim sadržajem.

Uz to, došlo je do nove represije medijskih kuća koje su izvještavale o politički osjetljivim problemima. Prošli mjesec zatvoren je pekinški dnevnik Xinbao (šinbao), nakon što je objavljen članak u kojem se kritizirao kineski parlament, zbog činjenice što njegovi članovi nisu izabrani od strane glasača. Vlasti su zaprijetile zatvaranjem i časopisima kao što su Sanlian, Caijing, News Week, te Strategy and Management.

Promicanje ljudskih prava integralni je dio vanjske politike Sjedinjenih Država. Kao što je nedavno izjavio predsjednik George Bush, “američka Deklaracija neovisnosti predstavlja obećanje ne samo za Amerikance, već za čitav svijet”: "Amerikanci vjeruju da je sloboda neotuđivo pravo. Zbog toga, mi vrednujemo slobodu svake nacije. A zbog toga što smo posvećeni ideji da je svaki ljudski život Bogom dan, te da ima jednaku vrijednost, mi radimo na tome da se ljudski dignitet poštuje u svakoj zemlji."

Kao i ljudi u drugim zemljama, i građani Kine – kojih je više od milijarda – zaslužuju pravo da slobodno kažu što misle, te da slobodno izaberu vlast kakvu žele.

XS
SM
MD
LG