Linkovi

Hrvatski premijer Račan u Sarajevu (14/7/03) - 2003-07-14


Hrvatski premijer Ivica Račan obećao je danas u Sarajevu da će najkasnije za mjesec njegova zemlja ponuditi Bosni i Hercegovini kvalitetan model i program za izgradnju cestovnog koridora 5-C, koji treba spojiti Budimpeštu s lukom Ploče. U Sarajevu je dogovoreno da bi i pitanje luke Ploče trebalo biti riješeno za dva mjeseca.

Gospodin Račan dodao je kako je projekat 5-C izuzetno značajan za Hrvatsku, te da Hrvatska može pomoći u kvalitetnoj pripremi projekta, kako Bosna i Hercegovina ne bi platila veću cijenu nego je potrebno. Nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem hrvatski premijer je kazao kako će najkasnije za mjesec dana Bosni i Hercegovini biti predložen kvalitetan model i program za izgradnju cestovnog koridora, a na temelju hrvatskoga iskustva. Sama Hrvatska, dodao je Ivica Račan, spremna je sudjelovati na javnom natječaju.

Bosanskohercegovački premijer Adnan Terzić je naglasio kako je izvedba projekta koridora 5-C praktično tek na početku te da će vlasti u Sarajevu sa zanimanjem saslušati što će Hrvatska ponuditi, no pritom je istaknuo kako će koncesiju za gradnju auto-ceste u svakom slučaju dobiti poduzeća, a ne države uz objašnjenje da države ne trebaju uzimati koncesije za izgradnju cesta u drugim zemljama.

Na pitanje je li bosanskohercegovačkim vlastima prihvatljivija ponuda malezijske kompanije Bosmala ili hrvatske vlade, Terzić je odgovorio "niti jedna, niti druga". Gospodin Terzić je ipak dodao kako će se nastaviti pregovori s Bosmalom, ukoliko ova malezijsko-bosanskohercegovačka korporacija prikupi obećana sredstva, a riječ je o 300 milijuna eura, u zacrtanom roku.

Izaslanstva dvije vlade razgovarala su i o problemu luke Ploče. Premijer Račan je kazao kako je konačno vrijeme da se to pitanje skine s dnevnog reda. Preuzeo je obvezu da ranije potpisani sporazum bude ratificiran u Hrvatskom saboru, ali tek nakon što bude potpisan dodatni protokol, kojim se isključuje međunarodni član iz Upravnog odbora luke Ploče. Račanova je procjena da bi to pitanje moglo biti riješeno u iduća dva mjeseca. Govoreći o statusu luke Ploče, Adnan Terzić je kazao kako vlasti BiH to drže isključivo gospodarskim, a nikako političkim pitanjem te ga na taj način žele i rješavati.

Što se tiče slobodnog prolaska kroz Neum, a u svjetlu izgradnje ceste Split-Dubrovnik stav hrvatske vlade je da bi pitanje prolaska kroz Neum trebalo regulirati međudržavnim ugovorom, a da ekspertne skupine određuju kuda će ići trasa ceste.

XS
SM
MD
LG