Linkovi

CIA je kritizirala britanske obavještajne podatke o iračkom nuklearnom programu (14/7/03) - 2003-07-14


Bijela je kuća priopćila kako je kontroverza glede izjave predsjednika Busha o iračkom pokušaju da kupi uran u Nigeru “preuveličana”.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je za CNN kako je, nažalost, izjava tog sadržaja, ostala u predsjednikovom govoru o stanju nacije u siječnju, ali da ona nije utjecala na vladino uvjerenje da Saddam Hussein pokušava izgraditi nuklearno oružje.

U spomenutom predsjednikovom govoru navodi se jedno britansko obavještajno izvješće koje je CIA svojedobrno nazvala upitnim. Direktor CIA-e George Tenet je preuzeo odgovornost zbog toga što ta opaska nije bila izbačena iz predsjednikovog govora.

Međutim, po pisanju Washington Posta George Tenet je zatražio od Bijele kuće da informaciju o tome izbaci iz jednog drugog predsjednikova govora održanog u listopadu, što je i učinjeno.

Demokratski senator Carl Levin pozvao je na istragu svih obavještajnih materijala koje je Bijela kuća koristila pri donošenju odluke o invaziji na Irak.

******

Privremeno upravno vijeće Iraka održalo je jučer svoj prvi sastanak, što predstavlja važan korak u uspostavljanju demokratske vlade temeljene na zastupljenosti naroda.

Vijeće od 25 članova predstavlja različite iračke vjerske i etničke skupine. Jedna od prvih odluka bila je proglašenjero 9. travnja državnim praznikom, kako bi se obilježio dan kad je s vlasti svrgnut Saddam Hussein. Vijeće bi trebalo početi s izradom novog ustava uoči općih izbora.

Istovremeno, skupina koja za sebe tvrdi da je irački ogranak al-Qaide priopćila je da ona stoji iza niz napada na koalicijske snage u Iraku, a ne pristaše Saddama Husseina. Ista je organizacija najavila nove napade tijekom nadolazećih dana.

XS
SM
MD
LG