Linkovi

Borba protiv al-Qaide (14/7/03) - 2003-07-14


Sjedinjene Države su se našle na udaru divljačkih terorističkih napada terorista al-Qaide 11. rujna 2001. godine. Gotovo svi koji su bili izravno uključeni u organiziranje tih napada sada su ili u pritvoru ili je potvrđena njihova pogibija. Šezdeset-pet posto čelništva al-Qaide je ili zarobljeno ili ubijeno, uključujući i Abu Zubaydaha, al-Qaidinog operativnog direktora. Ali, kako je rekao predsjednik George W. Bush, rat protiv globalnog terorizma još nije gotov: "Jasno nam je da je al-Qaida uvježbala tisuće svojih pripadnika u mnogim zemljama i da se iz njihovih redova može iznjedriti novo čelništvo. Sumnjamo i da su se neki od dezertera iz al-Qaide pridružili drugim terorističkim skupinama kako bi napadali američke ciljeve. Preostali teroristi mogu biti sigurni da ćemo ih hvatati i danju i noću, u svakom kutku svijeta, sve dok ne prestanu biti prijetnja Americi i našim prijateljima."

Sjedinjene Države i koalicijske snage nastavljaju borbu protiv terorista, te uspostavu reda u Afganistanu. Kada je talibanski režim bio uklonjen s vlasti, neki preživjeli teroristi al-Qaide potražili su utočište uzduž granice Aganistana s Pakistanom. Predsjednik Bush je rekao da je, zajedno s vladama Afganistana i Pakistana, koalicija "angažirana u operacije traganja za tim teroristima i njihovog uništenja": "Pakistan je uhvatio više od pet stotina terorista, uključujući i stotine pripadnika al-Qaide i talibana. Kako se nastavja ova borba, narod Afganistana napreduje s obnovom svoje zemlje i stvaranjem demokratske vlade. Izabrali su predsjednika. Stvaraju državnu vojsku. A, sada su u završnim fazama izrade nacrta novog ustava."

Pred Afganistanom još uvijek stoje mnogi izazovi. Ali, rekao je predsjednik Bush, "ta zemlja napreduje, a njezin je narod neizmjerno daleko od more koju je proživljavao pod talibanima. Pakistan i Afganistan su neke od mnogih vlada koje shvaćaju punu opasnost terora i odlučne su da ga iskorijene.

XS
SM
MD
LG