Linkovi

Pismenost - slaba strana (14/7/03) - 2003-07-14


Većina američkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca nije baš odveć pismena - pokazuju rezultati nedavno provedenog testa na nacionalnoj razini, u organizaciji programa savezne vlade "National Assessment of Educational Progress".

Ispiti iz ovog programa izvode se svake četiri godine, a obuhvaćaju većinu glavnih školskih predmeta - od pisanja i čitanja pa do matematike i povijesti.

Pismenost je na razini četvrtog i osmog razreda osnovne škole, kao i trećeg razreda srednje škole, ocjenjivana na temelju kraćeg eseja kojeg su učenici trebali napisati na zadanu temu. Naslov sastavka - "Jedan vrlo neobičan dan". Rok - 25 minuta.

Ocjene pokazuju da je u odnosu na 1998., razina pismenosti američkih učenika zabilježila "skromniji rast", no činjenica je da "tek manji dio piše zaista dobro" - navodi se u izvješću savezne vlade. Na ovogodišnjem ispitu pismenosti zadovoljilo je tek 25 posto gimnazijalaca, te manje od trećine osnovnoškolaca. Trend je sličan i u matematici i povijesti, gdje je također zabilježeno "izvjesno poboljšanje", no još uvijek - općenito gledano - kvaliteta učeničke pripremljenosti ostaje vrlo niska.

Gerald Bracey, profesor pedagogije na sveučilištu George Mason, u saveznoj državni Virginija, kritizira ovaj način mjerenja učeničke pismenosti. On tvrdi da se testovi ocjenjuju preoštro, te da ih u pravilu "ispravljaju honorarni ocjenjivači plaćeni samo sedam dolara na sat, koji na individualni učenički sastavak u pravilu potroše tek 30 sekundi."

Ispit je inače pokazao da - u svakoj dobnoj skupini - djevojčice pišu bolje od dječaka. Kako se škole u Americi većinom financiraju od lokalnog poreza, zamjetne su i razlike u pripremljenosti učenika iz "siromašnijih" i "bogatijih" školskih okruga.

XS
SM
MD
LG