Linkovi

Europskim automobilima loše ocjene na testu pouzdanosti (15/7/03) - 2003-07-14


Međunarodna tvrtka za marketinška istraživanja JD Power and Associates objavila je svoju studiju pouzdanosti automobila za 2003. godinu. Istraživanje je bazirano na odgovorima 55 tisuća kupaca automobila i manjih kamiona godine proizvodnje 2000-te, dakle vozila koja su provela u prometu tri godine. Pitali smo Briana Waltersa, direktora istraživanja proizvoda JD Powera o zaključcima ankete.

"Europske marke automobila su u usporedbi s ostalima postigle loš plasman, tako da danas spadaju u grupu vozila sa najvećim brojem problema nakon trogodišnje uporabe, znatno većim od automobila američke proizodnje. Prednost koju su europska vozila nekad imala polako se istopila te danas uistinu zaostaju za ostalim proizvođačima.”

Prema očekivanju, Toyota i Honda su u istraživanju dobro prošle. O ostalim markama koju su se istaknule Brian Walters kaže:

"Lexus, luksuzna linija Toyote, se pokazao vrlo pouzdanim, a i Infiniti – luksuzna linija Nissana, je postigao dobar rezultat. Na trećem mjestu je Buick kao najbolja američka marka. Njihova vozila se dakle manje kvare od prosječne Toyote i Honde, na što Buick i njegova matična tvrtka General Motors mogu biti jako ponosni.”

Slavni njemački Mercedes Benz je u istraživanju prošao izrazito loše.

"Uspoređujući kvalitetu novog vozila s kvalitetom nakon tri godine, Mercedesi propadaju najbrže. I druge luksuzne europske marke kao što su Volvo, Land Rover i Audi također gube kvalitetu relativno brzo. Dakle možemo reći da je to problem karaterističan za sve europske luksuzne automobile.”

Gospodin Walters odaje priznanje Toyoti za pokretanje trenda povećane pozornosti na pouzdanost vozila. Prema JD Powersu, 52 posto kupaca novih automobila u Sjedinejnim Državama upravo na tome baziraju svoj izbor.

XS
SM
MD
LG