Linkovi

Dolar i dalje jača (14/7/03) - 2003-07-14


Vijesti o povećanju zarade velikih američkih kompanija dovele su do optimizma na Wall Streetu, a takvo raspoloženje pridonosi daljnjem jačanju dolara. Najveća svjetska kompanija za financijske usluge CITY Group kao i Bank of America izvjestili su o povećanoj zaradi u drugom tromjesječju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je pridonijelo povećanju vrijednosti dolara u odnosu na euro. U usporedbi s najnižom zabilježenom vrijednošću prema euru, krajem svibnja, dolar je dobio sedam centi. Jedan euro, naime, vrijedi danas nešto više od jednog dolara i 12 centi.

Inženjerski korpus američke vojske, koji pomaže u obnovi iračke naftne industrije, priopćio je da će trebati godinu dana da se razina proizvodnje iračke nafte vrati na prijeratnu razinu od oko tri milijuna barela na dan. Irački dužnosnici kažu da se trenutno proizvodi 800 tisuća barela dnevno te upozoravaju da ne treba očekivati znatnije povećanje proizvodnje sve dok se ne zaustave sabotaže i pljačkanja.

Japanski proizvođač automobila Toyota – koja u svojoj ponudi ima čak tri automobila s hibridnim motorima - najavila je da će dogodine na američkom tržištu ponuditi još tri modela s dvostrukim, benzinskim i električnim pogonom. Sva tri nova hibridna vozila spadaju u skupina manjih kamiona, a Toyota – koja je prepoznala zanimanje Amerikanaca za hibridnim motorima – proučava mogućnost da sličan pogon ugradi i u svoju luksuznu marku – Lexus.

XS
SM
MD
LG