Linkovi

Izvoz iračke nafte još uvijek nedostatan (14/7/03) - 2003-07-14


U izjavi za izvještajnu agenciju Reuters, jedan neimenovani irački dužnosnik, koji se bavi ugovaranjem prodaje nafte, kaže da Irak još uvijek nije u prilici da zaključuje kupoprodajne ugovore s klijentima, zbog toga što se "još uvijek ne zna koliko će se nafte uopće moći izvesti."

U ovom trenutku, proizvodi se oko 800 000 barela dnevno, znatno manje nego prije rata. Od toga, 400 000 barela potrebno je za domaću potrošnju.

Prije nekoliko mjeseci, očekivalo se da bi sredinom srpnja Irak mogao izvesti milijun barela dnevno. No, kako kaže ovaj dužnosnik iračke naftne industrije, "u ovom trenutku nismo sigurni koliko se nafte može izvesti."

Zarada od nafte je za Irak - koji posjeduje druge po veličini zalihe nafte na svijetu - vrlo važna. Na nju se računa u obnovi zemlje, u privlačenju stranih investicija, prevladavanju posljedica 12 godina dugih gospodarskih sankacija te općenito uklanjanju šteta koje je ekonomiji nanio Saddamov režim, svojim nestručnim upravljanjem.

Nafta se ne izvozi - rekao je Reutersu ovaj Iračanin - zbog čestih sabotaža na naftovodu koji prolazi sjeverom Iraka. "Kad se počne izvoziti, izvozit će se isključivo nafta proizvedena na jugu zemlje" - izjavio je ovaj irački stručnjak.

Irak je nedavno zaključio ugovor s četiri strane naftne kompanije, od kojih je jedna američka, o eksploataciji nafte na jugu zemlje.

XS
SM
MD
LG