Linkovi

Bijela kuća kontroverzu oko netočnih obavještajnih podataka o Iraku smatra 'završenom' (13/7/03) - 2003-07-13


Predsjednik George Bush izjavio je da i dalje ima povjerenja u direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e Georgea Teneta, koji je preuzeo punu odgovornost za netočne navode o iračkom nuklearnom programu.

Tijekom svojeg posjeta Nigeriji, predsjednik Bush je kazao da "apsolutno" vjeruje gospodinu Tenetu, te da smatra kontroverzu oko ovog pitanja završenom.

George Tenet je u petak preuzeo odgovornost za netočne obavještajne podatke o navodnoj iračkoj nabavci urana iz Nigera, koji su upotrijebljeni u predsjednikovom govoru o stanju nacije u siječnju. Direktor CIA-e je kazao da predsjednik nije imao razloga ne vjerovati u točnost te informacije, koja je došla iz britanskih obavještajnih izvora.

U Londonu, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw branio je točnost spornih navoda, rekavši da se temelje na obavještajnim podacima, koji nisu bili ustupljeni Sjedinjenim Državama.

Neki članovi američkog Kongresa traže pokretanje zajedničke dvostranačke istrage o ovom prijeporu.

Kritičari rata u Iraku i mnogi demokratski predsjednički kandidati tvrde da ovaj incident samo jača sumnje da je administracija možda preuveličala prijetnju koju je predstavljao Sadam Husein da bi opravdala pokretanje rata protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG