Linkovi

Američku željeznicu opet muči slaba zarada (13/7/03) - 2003-07-13


Željezničku kompaniju Amtrak, koja se financira iz saveznog proračuna, svake godine muči isti problem - novac.

U zemlji gdje je automobil najpopularnije prijevozno sredstvo, putnički vlakovi ovise o Kongresu Sjedinjenih Država, koji upravo ovih dana treba odobriti novce za sljedeću fiskalnu godinu - za održavanje mreže putničkih linija, pogotovo u istočnom dijelu zemlje, u vrlo prometnom koridoru Boston-New York- Washington DC.

Pododbor Zastupničkog doma odobrio je do sada tek 580 milijuna dolara, od milijardu i osamsto milijuna koliko je za sljedeću fiskalnu godinu, koja počinje 1. listopada, zatražila kompanija Amtrak. Direktor Amtrak-a David Gunn rekao je kongresmenima, članovima odbora koji odobrava budžetska sredstva, da je samo za održavanje željezničkog prometa u Istočnom koridoru Boston-New York-Washington godišnje potrebno 460 milijuna dolara.

Odluka podbora o odobravanju tek dijela tog novca uobičajeni je postupak u procesu utvrđivanja ukupnog proračuna, no ona navješćuje oštru "borbu" za proračunske dolare, koji su - kad je američka željeznica u pitanju - prilično oskudni.

Prošle je godine Amtrak jedva izbjegao potpunu obustavu putničkog prometa, zbog nestašice novca. Od Kongresa imenovani panel stručnjaka prošle je godine predložio da se glomazni Amtrak "rasparča" u nekoliko manjih tvrtki, te proda privatnim investitorima koji bi ih učinili profitabilnima.

Tvrtka Amtrak osnovana je 1971. godine i ona održava putničke željezničke linije u 46 saveznih država.

XS
SM
MD
LG