Linkovi

Nova Europa - poput stare! (13/7/03) - 2003-07-13


New York Times objavljuje članak pod naslovom "Nova Europa izgleda upravo poput stare". Radi se o komentaru talijansko-njemačkih problema u području turizma i koječega drugog.

Kako piše newyorški list, "još sredinom lipnja čitava Europska Unija odzvanjala je nježnim zvucima o slozi i razumjevanju. Sada pak, sve odzvanja etničkim uvredama i povrijeđenim nacionalnim ponosom. Povjesničari mogu odahnuti", piše New York Times, "Europa se vratila u normalu!" Očito zabavljen time da se prašina u Europskoj Uniji više ne diže jedino kada je Amerika u pitanju, newyorški dnevnik podsjeća da su u Uniji oduvijek postojale zadjevice, temeljene na nacionalnim predrasudama.

"Britanci misle da su Francuzi arogantni, a isto misle i Talijani, Nijemci, Španjolci, Nizozemci, a možda i sami Francuzi. Francuzi, pak, smatraju da Britanci ne znaju niti što je pristojna hrana ni umjerenost u piću. Isto to Francuzi misle i o Nijemcima. Nijemci i Talijani smatraju da Britanci imaju iluziju veličine u javnom životu, ali kompleks manje vrijednosti u privatnom životu. Svi u Uniji smatraju da Talijani misle samo na seks, a da im u zemlji vlada anarhija; da su karizmatski, ali korumpirani."

Stvari će postati još zanimljivije – i pitoresknije – kad u Uniju uđe deset novih članica, za koje Zapadna Europa ionako misli da su "vrlo, vrlo udaljene od civilizacije" - piše u šaljivom tonu New York Times.

U manje šaljivom tonu, isti list piše o potencijalnim problemima uoči početka prvih suđenja za terorizam pred vojnim tribunalima. Sudit će se pritvorenicima koji su već više od godinu dana zatvoreni u američkoj vojnoj bazi Guantanamo.

Premda vlada tvrdi da želi da suđenja budu poštena, prve kritike već stižu iz kruga onih koji bi trebali igrati važnu ulogu na tima suđenjima - odvjetnika koji će braniti optužene! Oni tvrde da su na vojnim tribunalima uvjeti za civile toliko restriktivni da je lako moguće da nitko od njih neće preuzeti obranu, jer bi to samo bilo davanje legitimiteta procesima pred tribunalom. Najveći problem su, prema odvjetnicima, ograničenje pristupa informacijama, kao i nemogućnost potpune tajnosti komuniciranja s klijentima. Pentagon, kako piše Times, pokušava razriješiti te primjedbe.

XS
SM
MD
LG