Linkovi

Hladno, hladnije, kriogensko ... (14/7/03) - 2003-07-13


Kada neka tvar dostigne temperaturu ispod minus 150 stupnjeva Celzijevih, onda znanstvenici kažu – to je kriogenska temperatura! Dakako da se takvo nešto ne može dostići u vašem hladnjaku, pa čak ni na Antartiku. Jedini način postizanja tako niskih temperatura leži u korištenju “magije suvremene znanosti.”

Prije nekoliko godina engleski su znanstvenici uspjeli stvoriti uvjete u kojima je hladni plin, smješten u staklenu stanicu, bio samo za djelić “topliji” od apsolutne nule (nula Kelvina odnosno minus 273.16 stupnja C.). Kada tvar dostigne tako nisku temperaturu da može biti nazvana kriogenskom dogadjaju se iznenadjujuće stvari.

Naprimjer: živa, koja se nalazi u termometru, očvrsne do krutog stanja, guma puca poput stakla, a isto se dogodi i sa čelikom. No, osim te destruktivnosti kriogenske temperature mogu biti i korisne, osobito za znanstvene pokuse. Na primjer – metalni prsten na tako niskoj temperaturi kada dodje u kontakt s elektricitetom može satima provoditi struju. Znanstvenici, takodjer, pokušavaju stvoriti super-hladne memorijske komponente za računala.

XS
SM
MD
LG