Linkovi

CIA i dalje uživa povjerenje predsjednika Busha (12/7/03) - 2003-07-12


Predsjednik Bush je zadovoljan što je direktor Središnje obavještajne službe (CIA-e), George Tenet, preuzeo odgovornost zato što su do Bijele kuće došle netočne informacije o iračkom programu oružja.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Flesiher je rekao da je predsjednik Bush zadovoljan time što je direktor Tenet – citiramo – priznao ono što je morao priznati oko spomenute pogreške. Prema njegovim riječima, predsjednik Bush time smatra ovu kontroverzu zaključenom. Gospodin Tenet je jučer priznao odgovornost zato što CIA nije imala primjedbe na tekst predsjednikovog govora o stanju nacije u kojem se bivšeg iračkog čelnika Saddama Husseina optužilo da je htio kupiti uran od Nigera. Ujedinjeni narodi su kasnije zaključili da su dokumenti na temelju kojih se došlo do tog zaključka krivotvoreni.

Gospodin Fleischer je rekao da predsjednik Bush još uvijek ima povjerenje u CIA-u i direktora Teneta. Upitan o ovoj kontroverzi jučer tijekom posjete Ugandi predsjednik je pojasnio da je CIA potvrdila obavještajne informacije iznesene u njegovom govoru o stanju nacije.

"Moj govor je dobio potvrdu obavještajnih službi. U njemu su iznesene prijetnje koje predstavlja režim Saddama Husseina i moja je vlada poduzela odgovarajuće korake. Kao rezultat toga svijet će biti sigurniji i mirniji", rekao je američki predsjednik.

Gospodin Fleisher je dodao da se problem ne svodi samo na pitanje jesu li mediji prenapuhali ovaj slučaj, te da nastala situacija otvara legitimna pitanja o procesu stvaranja predsjednikovih govora. Prijetnja od iračkog oružja masovnog uništenja bila je najvažniji razlog predsjednika Busha za napad na Irak. Više od dva mjeseca nakon osvajanja Bagdada niti jedno oružje masovnog uništenja nije pronađeno.

XS
SM
MD
LG