Linkovi

Pad popularnosti predsjednika Busha (12/7/03) - 2003-07-12


Washington Post objavljuje i najnovije podatke o javnom mnijenju, prema kojima je u zadnjih 18 dana popularnost predsjednika Busha pala za 9 posto, te sada iznosi 59 posto. Taj pad, ističe Washington Post, u potpunosti slijedi i nezadovoljstvo javnosti načinom na koji predsjednik rješava probleme u Iraku.

Po prvi puta, nešto više od polovice zemlje vjeruje da su česte pogibije američkih vojnika u Iraku 'neprihvatljive', što je porast od 8 posto u manje od tri tjedna. Još uvijek većina Amerikanaca - 57 posto - smatra da je rat u Iraku vrijedan žrtvi, ali je to za 7 posto manje nego krajem lipnja, a za 13 posto manje nego kada je rat završio, prije deset tjedana. Činjenica da oružje za masovno uništavanje u Iraku još uvijek nije pronađeno, prema ispitivanju Washington Posta, oštro je podijelila zemlju, jednako kao i pitanje eventualnog mirovnog angažmana u Liberiji. Na domaćem planu, predsjednikovu ekonomsku politiku odobrava manje od polovice ispitanika.

Jutrošnja izdanja američkih listova također opširno izvješćuju o priznanju odgovornosti direktora Središnje obavještajne agencije, CIA-e, Georgea Teneta, za krive informacije o iračkom oružju masovnog uništavanja koje je predsjednik Bush iznio u siječnju, u svojem govoru pred Kongresom o stanju nacije.

S tim u vezi, list USA Today izvješćuje o pismu kongresnih zastupnika iz saveznih država Massachusetts i Rhode Island - koji su podržavali rat protiv Iraka - predsjedniku Bushu. U tom pismu, kongresmeni, uz traženje punog objašnjenja za sada diskreditirane navode, isto tako pitaju u kojoj mjeri može Kongres vjerovati drugim tvrdnjama predsjednika u vezi s iračkim oružjem za masovno uništavanje. Kako piše ovaj najveći američki dnevni list, kredibilitet administracije ovisi o tome kako će odgovoriti na pitanja kongresmena.

Washington Post, pak, izvješćuje o pojačanim naporima američkih postrojbi u Iraku da pronađu Saddama Husseina. Svakodnevne akcije rezultat su brojnih prijava koje se slijevaju posljednjih nekoliko tjedana, čak i prije nego što su Sjedinjene Države, prošli tjedan, ponudile nagradu od 25 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do uhićenja ili potvrde smrti bivšeg iračkog diktatora.

XS
SM
MD
LG