Linkovi

CIA preuzela odgovornost za netočne podatke o iračkom vojnom arsenalu (12/7/03) - 2003-07-12


Direktor američke Središnje obavještajne agencije CIA-e George Tenet preuzeo je odgovornost za netočne obavještajne podatke o iračkom programu za razvoj oružja, koje je predsjednik Bush upotrijebio u svojem govoru o stanju nacije, početkom godine.

Izlažući razloge za svrgavanje režima Saddama Husaeina u govoru o stanju nacije u siječnju, predsjednik Bush je kazao da je Saddam pokušao kupiti uran u Africi.

Dokumenti o navodnom iračkom pokušaju kupovanja urana u Nigeru predani su Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, koja je zaključila da se radi o krivotvorini.

George Tenet je jučer preuzeo odgovornost za ovu grešku. U pismenoj izjavi, rekao je da je CIA bila donekle zabrinuta zbog navoda o nigerijskom uranu, te da zbog toga te navode nije trebalo uključiti u predsjednikov govor. Prema njegovim riječima, predsjednik Bush nije imao razloga ne vjerovati da je tekst koji mu je predočen točan. Gospodin Tenet je dodao da se zbog ove greške "nameću opravdana pitanja" o djelovanju CIA-e.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da predsjednik ima puno povjerenje u direktora Teneta. Ona je ponovila ranije tvrdnje Bijele kuće da predsjednik Bush nije namjerno rekao u svojem govoru ništa za što se znalo da nije točno.

Jedan od glavnih razloga koje je predsjednik naveo za pokretanje rata protiv Iraka bila je prijetnja koju predstavlja iračko oružje za masovno uništavanje. Više od dva mjeseca nakon pada Bagdada, to oružje još nije pronađeno.

XS
SM
MD
LG