Linkovi

Razvoj situacije u Iraku (12/7/03) - 2003-07-12


U Iraku sada postoje deseci neovisnih dnevnih listova koji slobodno izražavaju široki raspon mišljenja. Prodavači u Bagdadu prodaju video-trake o zvjerstvima koja su počinjena u zatvorima Sadama Huseina. Također se osnivaju gradska vijeća i udruge, u kojima ljudi mogu slobodno iznositi svoje stavove bez straha od uhićenja.

8. srpnja sastali su se članovi novog gradskog vijeća Bagdada. Lawrence Di Rita, glasnogovornik američkog Ministarstva obrane, kazao je da je to bio najvažniji događaj od kada su koalicijske snage ušle u Bagdad i srušile režim Saddama Husseina:

"Ovo vijeće poslužit će kao forum u kojem će građani Bagdada moći razgovarati o važnim lokalnim pitanjima. Vijeće će se sastojati od trideset i sedam članova i pružat će savjete i prijedloge koaliciji i upraviteljima u gradskim tijelima i ministarstvima, koji osiguravaju osnovne usluge za stanovnike Bagdada."

Ipak, nekim Iračanima – onima koji su se najviše okoristili od Saddamove diktature – nije bolje nego prije. Oni su nezadovoljni, jer je režim, koji im je išao na ruku, uklonjen s vlasti. Danas se neki od njih skrivaju, a drugi se bave sabotažama i nasiljem. Svi će oni biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde.

Nema sumnje da je u Iraku preostalo još mnogo posla. No, kao što je rekao predsjednik George Walker Bush, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama neće skrenuti sa zacrtanog puta:

"Na svjetlo dana došli su pravi spomenici vladavine Sadama Huseina – masovne grobnice, prostorije za mučenje i zatvorske ćelije za djecu. Napredujemo u obnovi Iraka, uspostavljamo osnovne komunalne i druge usluge, održavamo red, tragamo za oružjem za masovno uništavanje i pomažemo Iračanima da formiraju vladu koja će predstavljati sve građane."

"U Iraku neće biti povratka na tiraniju," rekao je predsjednik Bush. “One koji prijete miru i stabilnosti zemlje čeka propast, baš kao što se dogodilo s režimom, koji su svjoedobno služili."

XS
SM
MD
LG