Linkovi

Osma godišnjica masakra u Srebrenici (11/7/03) - 2003-07-11


U Srebrenici se danas obilježava osma godišnjica najgoreg pokolja civila u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Oko osam tisuća ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka, poubijala je vojska bosanskih Srba nakon što je 11. srpnja 1995. okupirala Srebrenicu, tadašnju zaštićenu zonu Ujedinjenih naroda.

"Taj je datum upisan u povijest velikih sramota čovječanstva koje nije htjelo spriječiti ubojstva nedužnih Srebreničana", kazao je danas u Potočarima reis-ul-ulema Mustafa Cerić u svojoj propovijedi-hutbi. Tijela žrtava, od kojih je najmlađa imala 14, a nastarija 75 godina, pobacana su u masovne grobnice po istočnoj Bosni. Do sada su pronadjeni posmrtni ostaci oko pet tisuća ubijenih, od kojih je oko 1600 identificirano. Prvih 600 identificiranih žrtava u ožujku je sahranjeno u Potočarima gdje je, početkom godine nakon dugog i upornog odbijanja srpskih političara, počela gradnja Memorijalnog centra. Na istom mjestu danas su pokopane još 282 žrtve.

Od oko 27 tisuća Bošnjaka koji su živjeli u Srebrenicu u grad se vratio manji dio koji se tuži da je izložen verbalnim napadima gradskih Srba. Masakr u Srebrenici glavna je točka haških optužnica protiv ratnih vođa bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji su i dalje u bijegu. Inače, na naslovnoj stranici današnjeg izdanja New York Timesa objavljena je fotografija s tabutima danas pokopanih Srebreničana, kao i članak o tome da haški tribunal nastoji što prije zaključiti sve preostale optužnice za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG