Linkovi

Neke agencije američke vlade ne surađuju s istragom terorističkih napada na SAD (11/7/03) - 2003-07-11


Komisija Sjedinjenih Država, osnovana da bi vodila istragu o terorističkim napadima od 11. rujna 2001. godine, održala je svoj treći javni forum. Ono što se na tom forumu čulo bila je opetovana kritika američkih obavještajnih službi prije napada na New York i Washington, kao i prijedlozi kako bi trebala izgledati politika Sjedinjenih Država prema muslimanskom svijetu.

Rohana Gunaratnu se smatra jednim od vodećih svjetskih stručnjaka za terorističku mrežu al-Qaidu. On je pročelnik Odjela za istraživanje terorizma na singapurskom Institutu za obranu i strateške studije. Prošle je godine objavio knjigu "Unutar al-Qaide" koja je mahom naišla na pozitivne kritike na međunarodnoj razini.

Gospodin Gunaratna nije uvijao riječi kad se ovaj tjedan obratio Nacionalnom američkom povjerenstvu za istraživanje terorističkih napada. Izjavio je da su Sjedinjene Države i Zapadna Europa sjedili skrštenih ruku tijekom devedesetih godina kad je al-Qaida pretvorila Afganistan u svojevrsni "teroristički Disneyland" i "gravitacijsko središte" za protuameričke ekstremiste iz muslimanskog svijeta. Ovaj istraživač i autor kaže da su znaci da je nevolja na pomolu bili i više nego očiti u godinama koje su dovele do napada od 11. rujna, od vremena al-Qaidinih napada na američka veleposlanstva u Africi pa do napada u Jemenu na brod američke mornarice USS Cole.

"Propustilo se djelovati. Vi, - Sjedinjene Države -, ste znali da će vaša zemlja biti napadnuta, međutim, niste učinili ono što je nužno kako biste spriječili da se vašoj zemlji našteti i da ju se ponizi. Znali ste da je namjera al-Qaide da ubija Amerikance gdje god ih može naći i unatoč tome niste ništa poduzeli, stoga ste za to i platili tako visoku cijenu."

Gospodin Gunaratna je također rekao da je američki rat protiv terorizma ozbiljno ograničio mogućnosti al-Qaide da u budućnosti obavlja tako spektakularne napade kao što su bili oni od 11 . rujna. Međutim, dodao je ovaj singapurski stručnjak, al-Qaida će i dalje ideološki i financijski podržavati druge anti-američke terorističke skupine, te Sjedinjene Države moraju nastaviti provoditi rat protiv terorizma s nesmanjenom žestinom i energijom.

Od drugih govornika moglo se čuti da će Sjedinjene Države možda jednog dana pobijediti u ratu protiv terorizma, ali da će izgubiti na širem planu pridobivanja naklonosti javnosti u muslimanskom svijetu. Mamoun Fandy viši je suradnik američkog Instituta za mir u Washingtonu i bivši profesor na sveučilištu Georgetown. On kaže kako su čelnici muslimanskih zemalja najvećim dijelom odlučili ignorirati gotovo stalne napade na Ameriku u regionalnim medijima i od strane vjerskih čelnika, a sve to dok su privatno uvjeravali Sjedinjene Države u svoje prijateljstvo i podršku u ratu protiv terorizma. Po njegovom mišljenju, teroristi se oslanjaju i iskorištavaju ovu tišinu, a to je nešto što Sjedinjene Države ne mogu tolerirati.

"Mi bismo trebali čuti i neke riječi zahvalnosti za ono što činimo u tom dijelu svijeta. Mislim da je naš problem na Srednjem istoku u tome što smo tijekom godina pustili da nam arapski čelnici jedno govore na privatnim sastancima, dok se ne obaziremo kako postupaju sa svojim građanima. Vrlo je važno da prijatelji Sjedinjenih Država stanu u obranu Sjedinjenih Država i glasno kažu da je, zaista, Kuvajt bio oslobođen zahvaljujući Sjedinjenim Državama".

Nacionalno američko povjerenstvo za istraživanje terorističkih napada ima za zadatak da prikupi pojedinosti o okolnostima koje su dovele do događaja 11. rujna. Također treba ispitati razinu pripremljenosti zemlje u tom trenutku i kako je nacija odgovorila na taj napad. Povjerenstvo je osnovano u studenom prošle godine, a ima na raspolaganju do svibnja sljedeće godine da završi svoju istragu.

U ponedjeljak je čelnik Povjerenstva, bivši guverner New Jerseya Thomas Keane, izjavio kako nekoliko agencija savezne vlade ugrožava istragu ne dostavljajući tražene dokumente na vrijeme. U utorak je demokratski senator Charles Schumer iz New Yorka optužio administraciju predsjednika Busha da namjerno ometa istragu iz političkih razloga. Ovaj je senator pozvao na neovisnu istragu cijele stvari, uključujući i to jesu li svjedoci bili zastrašivani. Administracija predsjednika Busha odbacuje ove optužbe, te je naložila svim agencijama savezne Vlade da surađuju s Povjerenstvom.

XS
SM
MD
LG