Linkovi

Nagrada Humanitas autobiografiji 'Antwone Fisher' (12/7/03) - 2003-07-11


Ovogodišnji dobitnici nagrade Humanitas koje se u Hollywoodu dijele za inspirativna scenarija su 11 pisaca za televizijske emisije i filmove, a medju njima i autobiografija “Antowne Fisher” prema kojoj je snimljen film pod istim naslovom, a u kojem glavnu ulogu tumači oskarovac Denzel Washington. To je priča o čovjeku koji je patio u djetinjstvu nakon što ga je vlastita obitelj odbacila. Kasnije, kao ljutiti mladi mornar, pomogao mu je mornarički psihijatar te je Antown Fisher krenuo u potragu za svojom obitelji. Riječ je o drami rijetko viđenoj u hollywoodskim filmovima.

Nagradjeni su i scenaristi filmske komedije “About a boy” – Peter Hedges te braća Chris i Paul Weitz, koji su, ujedno i režirali taj film u kojem su glavnu ulogu povjerili britanskom glumcu Hughu Grantu. To je priča o čovjeku koji se pretvara da je otac, kako bi lakše mogao stupiti u kontakt sa samohranim majkama, odnosno – ženama!

I jedan je crtani film, odnosno scenarij za taj film dobitnik ovogodišnje nagrade. Dwayne McDuffie je dobio nagradu za epizodu u serijalu crtića pod nazivom “Static Shock.” Taj crtić obradjuje takozvane “crne teme” i u stvari je fantazija, ali “uglavljena” u stvarni život. Jedna od takvih tema je oružje, a crtići su u takvim temama odlično edukativno sredstvo.

XS
SM
MD
LG