Linkovi

Porast veleprodajnih cijena u SAD-u (12/7/03) - 2003-07-11


Cijene u veleprodaji u Sjedinjenim su Državama u lipnju povećane za 0.5 posto, uglavnom zbog porasta cijena benzina i drugih energetskih proizvoda. Do povećanja cijena je došlo nakon dvomjesečnog pada cijena u veleprodaji – priopćilo je danas ministarstvo rada. Cijena benzina porasla je u lipnju za 7.6 posto, a cijena lož-ulja za 9 posto.

Jedan od divova američke industrije – General Electric – priopćio je danas da je u drugom kvartalu ove godine ostvario 14 posto manji profit nego u prvom tromjesečju. Razlozi pada profita uglavnom se svode na smanjenje porudžbi plinskih turbina i proizvoda od plastike. Kako javlja agencija Reuters, General Electric – čija proizvodnja obuhvaća cijeli niz proizvoda, od televizora do avionskih motora – ove je godine zaradio 3.8 milijardi dolara, što je 600 milijuna dolara manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Najveći lanac robnih kuća u svijetu – američki Wal-Mart – otvorio je danas svoju prvu robnu kuću u Pekingu. Prije toga u drugim kineskim gradovima je otvoreno 22 robne kuće iz tog američkog lanca. Podsjetimo, Podsjetimo, godišnji promet Wal-Marta dostigao je prošle godine 217 milijardi dolara.

Prodaja automobila u Europi povećana je za gotovo 3 posto, potičući nade proizvođača da će u drugoj polovici ove godine doći do oživljavanja gospodarstva. Za razliku od prošlog mjeseca, ukupna prodaja automobila u Europi u prvih šest mjeseci bila je manja za 2.6 posto.

Švicarska zrakoplovna kompanija - Swiss International Air Lines - ukida više od četvrtine destinacija, uključujući New Delhi, Rio di Janeiro i Peking. Također je odlučeno da se ukinu letovi iz glavnog grada Berna. Broj međunarodnih destinacija svodi se s 40 na 30, a domaćih sa 56 na 40.

XS
SM
MD
LG