Linkovi

Rice optužuje CIA-u zbog netočnih informacija (11/7/03) - 2003-07-11


Savjetnica predsjednika Busha za drţavnu sigurnost – Condoleezza Rice – optuţila je Srediđnju obavjeđtajnu sluţbu CIA-u zato đto je predsjedniku dostavila informacije o iračkim pokuđajima da se domogne nuklearnog oruţja – informacije koje su se, kako je kasnije utvrđeno, temeljile na krivotvorenim dokumentima.

Kad je u siječnju, u govoru o stanju nacije, predsjednik Bush iznosio argumente protiv Saddama Husseina, on je rekao da je tadađnji irački čelnik pokuđao kupiti uran u Africi. Dokumenti o navodnom pokuđaju kupnje urana u Nigeru, zatim su upużeni Ujedinjenim narodima koji su ubrzo zaključili da se radi o krivotvorenim dokumentima.

Razgovarajużi s novinarima koji prate predsjednika Busha na afričkoj turneji, savjetnica za drţavnu sigurnost Condoleeza Rice je danas rekla da je direktor CIA-e George Tenet pregledao sve informacije koje je predsjednik iznio u svom govoru o stanju nacije. Da je direktor CIA-e predloţio da se tvrdnja o Nigeru izbaci iz govora – to bi bilo odmah učinjeno, rekla je gospođa Rice.

Čak i da je netko u CIA-i sumnjao u vjerodostojnost tih tvrdnji – te sumnje nisu stigle do predsjednika, rekla je njegova savjetnica za drţavnu sigurnost. Ona je naglasila da gospodin Bush u govoru o stanju nacije nije svjesno rekao niđta za đto je Bijela kuża znala da je netočno.

Samo tjedan dana nakon tog predsjednikovog govora drţavni tajnik Colin Powell je u obrażanju Vijeżu sigurnosti Ujedinjenih naroda izostavio tvrdnju o uranu iz Nigera.

XS
SM
MD
LG