Linkovi

Mladenke od karijere (11/7/03) - 2003-07-11


U vrijeme kada su razvodi i ponovni brakovi svakodnevna stvar, gradske matičare vjerojatno ne iznenađuje da s vremena na vrijeme vide neka ista imena po više puta na zahtjevima za sklapanje braka. No, njujorški su matičari ipak smatrali prilično neuobičajenim da ista ženska osoba podnosi zahtjev za sklapanjem braka toliko puta da su je uočili svi službenici na šalteru. Pregledom dokumenata, ustanovili su da je spomenuta žena u posljednjih 15 godina više od trideset puta zatražila dozvolu za sklapanje braka.

Štoviše, otkrili su da ona nije usamljen primjer – barem još desetak žena podiglo je u zadnjih nekoliko godina svaka po više od dvadesetak dozvola za vjenčanje. Uslijedila je istraga, te, ovih dana, i prva uhićenja. Te su se žene, naime, serijski udavale za ilegalne useljenike, naplaćujući takvu uslugu po nekoliko tisuća dolara. Uglavnom se po sklapanju jednog braka nisu ni rastavljale prije nego što bi podigle novu dozvolu i sklapale brak s novim klijentom. Osim prijevare, kako je izvijestilo tužiteljstvo, radi se i o višestrukim slučajevima bigamija.

Kako je pokazala istraga, nije se radilo o organiziranoj skupini; žene su radile posve neovisno jedna od druge i uglavnom se nisu niti poznavale. Muškarci koji su se njima ženili, - odnosno koji su mislili da su se pravovaljano oženili -, potječu iz najmanje petnaestak različitih zemalja i uglavnom isto nemaju međusobno nikakve veze. Mnogi od njih su, u međuvremenu, već stekli 'zelene karte', odnosno dozvole stalnog boravka i rada. Neki su već i koristili beneficije za nezaposlene i socijalnu pomoć. U istragu se uključio i FBI zbog mogućnosti eksploatiranja takvih prijevara u terorističke svrhe.

Na opće zaprepaštenje javnosti, pokazalo se da matični uredi vjenčanih uopće međusobno ne povezuju baze podataka – niti u njujorškim općinama, a niti između okruga čitave savezne države New York. Dapače, i svaki pojedini matični ured imao je vrlo slabu kontrolu – u najboljem slučaju pogledalo se samo po nekoliko mjeseci unatrag je li istoj osobi već izdana vjenčana dozvola. Treba li uopće spomenuti da je s najnovijim uhićenjima kontrola naglo pooštrena?

XS
SM
MD
LG