Linkovi

Privatni donatori Smithsoniana sve škrtiji (11/7/03) - 2003-07-10


Novčane donacije muzejskoj ustanovi Smithsonian ove su godine znatno oskudije nego prethodnih.

Zbog razmjerno slabe ekonomske situacije, manja su izdvajanja iz saveznog proračuna, ali su - što posebno brine upravu Smithsoniana - rijeđe i privatne donacije, o kojima u velikoj mjeri ovisi ova nacionalna mreža washingtonskih muzeja.

Kako piše dnevnik Washington Post, prethodno desetljeće ostat će zapamćeno po izuzetnoj darežljivosti američkog poslovnog sektora, raznih privatnih zaklada kao i imućnih pojedinaca. Iz privatnih izvora Smithsonian godišnje dobiva milijunske iznose, što predstavlja oko 30 posto njegova proračuna. 70 posto proračuna podmiruje se iz saveznog budžeta - Kongres Sjedinjenih Država godišnje muzejima Smithsonian daje oko 530 milijuna dolara.

U prvih šest mjeseci uprava Smithsoniana - koji objedinjava 16 muzejskih i znanstvenih ustanova - od Nacionalnog muzeja američke povijesti, Nacionale umjetničke galerije, Muzeja o istraživanju svemira pa do Nacionalnog zoološkog vrta - prikupila je od privatnih donatora 51 milijun dolara. U istom razdoblju prošle godine, Smithsonianu su privatni donatori darovali 117 milijuna dolara.

Iz devedesetih godina najbolje se pamte one osmoznamenkaste donacije. Primjerice, donacija Kennetha Behringa od 80 milijuna dolara Muzeju američke povijesti. Ili donacija Ralpha Laurena od deset milijuna dolara, za restauraciju povijesne zastave Sjedinjenih Država iz doba revolucionarnog rata, koja je izložena u tom muzeju. Ili poklon od 10 milijuna dolara Nacionalnoj umjetničkoj galeriji, od Zaklade Luce. Također, niz plamena američkih Indijanaca pomoglo je milijunskim iznosima gradnju Muzeja američkih Indijanaca, koji će biti otvoren sljedeće godine.

Uprava muzeja tvrdi da su donekle razočarali tek najveći donatori, koji u pravilu daruju milijunske svote. Mreža članova Muzejskog sustava Smithsonian, kojih je više od dva milijuna, ostaje i dalje najpouzdaniji izvor donacija, u vrijednosti od po sto ili više dolara.

Direktor muzejske ustanove Smithsonian Lawrence Small izjavio je za dnevnik Washington Post da je u ovakvim ekonomskim uvjetima "svako prikupljanje donacija za ne-profitni sektor prilično izazovan zadatak. No, s oporavkom gospodarstva, povećat će se i novčane donacije."

XS
SM
MD
LG