Linkovi

Pozna dob sudaca utječe na 'ideološku ravnotežu' Vrhovnog suda (10/7/03) - 2003-07-10


Sutkinja američkog Vrhovnog suda, Sandra Day O'Conor nedavno je nagovijestila da se neće umiroviti ove godine, što znači da će sastav devetočlanog suda ostati nepromijenjen i sljedeće godine. To također znači da predsjednik Bush, barem sljedeće godine, neće trebati ulaziti u potencijalno kontroverznu političku bitku oko imenovanja novog člana najvišeg sudbenog tijela u Sjedinjenim Državama.

U rijetkom televizijskom intervjuu, sutkinja O'Connor je prije nekoliko dana izjavila da će ostati na svom poslu kada Vrhovni sud započne novo zasjedanje u listopadu. Ona je, također, odbacila izvješće prema kojem je u studenom 2000. godine navodno rekla svojim prijateljima da prižljekuje pobjedu Georgea Busha zato što bi u tom slučaju predsjednik koji je republikanac imenovao njezinog nasljednika.

U posljednje vrijeme pojavile su se spekulacije čak trojica sudaca Vrhovnog suda razmišljaju o mirovini. Osim Sandre Day O'Connor, poznavatelji prilika na Sudu navode da bi se u mirovinu mogli povući i predsjedatelj William Renhquist te John Paul Stevens, premda nitko od njih nije dao nikakvu indiciju o mogućem odlasku.

Glas sutkinje O'Connor smatra se presudnim u često vrlo podijeljenim odlukama suda i ona je obično ta koja se nađe na strani pobjedničkih pet glasova, nasuprot poražena četiri.

Sutkinju O'Connor nominirao je u Vrhovni sud predsjednik Ronald Reagan, 1981. godine. Ona je prva žena članica tog suda, a njezin je glas bio ključan za održavanje prava na pobačaj i zadržavanje posebnih programa "afirmativne akcije", kojima se omogućava zapošljavanje i upis na fakultete pripadnicima manjina.

Suci Vrhovnog suda rijetko daju intervjue stoga je njezin nedjeljni nastup za televizijsku mrežu ABC bio prilika da se osvrne na svoj dosadašnji rad na sudu. "Već sam se prije morala nositi s pitanjem mog doprinosa Vrhovnom sudu. Nadam se da će na mojem nadgrobnom spomeniku moći napisati 'Ovdje leži jedan dobar sudac'".

Ako sutkinja O'Connor ipak odluči otići u mirovinu, analitičari predviđaju veliku političku bitku između predsjednika Busha i demokrata u Senatu oko njezinog nasljednika. Senat, naime, predsjednikovu nominaciju mora potvrditi. Novinar agencije UPI Mike Kirkland kaže da bi mogla uslijediti ogorčena politička bitka: "Ako zamjene recimo suca Rehnquista s nekim drugim konzervativcem, mislim da neće izbiti žestoka rasprava. Međutim, situacija će biti potpuno drugačija ako kandidat za nasljednika sutkinje O'Connor također bude konzervativac."

Jedno nedavno provedeno istraživanje javnosti pokazuje da je sutkinja O' Connor najpopularniji član devetočlanog američkog Vrhovnog suda. Isto istaživanje je potvrdilo međutim da Amerikanci znaju znatno manje o Vrhovnom sudu nego o druge dvije grane vlade, predsjedniku i Kongresu. Naime, čak 68 posto sudionika istraživanja nije moglo imenovati niti jednog člana Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG