Linkovi

Regija grada Washingtona među najobrazovanijim područjima u SAD  (10/7/03) - 2003-07-10


Washingtonska regija, oduvijek među najbolje obrazovanima u Americi, postaje to sve više - piše "Washington Post", citirajući najnoviju studiju Instituta Brookings. Crnačko, bjelačko i azijsko stanovništvo šire regije glavnog američkog grada sve više se obrazuje, što je Washington dovelo na drugo mjesto po školovanosti stanovništva u Sjedinjenim Državama; bolji je samo San Francisco, a jedini segment stanovništva kojemu razina obrazovanja opada je hispanička zbog stalnog velikog priliva novih neobrazovanih imigranata.

42 posto odraslih stanovnika washingtonske regije ima fakultetsko obrazovanje; gotovo dvostruko više od prosjeka zemlje, 24 posto. Svaki peti, pak, ima i postdiplomski studij, čega nema čak ni u San Franciscu. Obrazovanje je uvijek bilo visoko tražena kvaliteta na području Washingtona, prvenstveno zbog potreba ovdašnjeg najvećeg poslodavca - savezne Vlade.

Glavni grad od ostatka Amerike razlikuje i visoka dohodovna razina, dugo radno vrijeme uglavnom svih sedam dana u tjednu, visoko rangirani poslovi, ali i vrlo skup život. Dodajmo još da je ovaj naš kraj jedan od najvećih upošljavača dadilja, guvernanti, vrtlara, vozača, spremačica i drugih uslužnih djelatnosti. To je, piše Post, tipično za područje gdje ljudi imaju znatno više novaca nego vremena da sami obavljaju takve poslove u vlastitom domu.

A, kad smo već kod washingtonske statistike, posebno one o novcu, evo još jednog detalja iz te iste sfere. U jednom od predgrađa glavnog grada, McLeanu, u okrugu Fairfax, učenici lokalne srednje škole izgradili su, u sklopu nastave, obiteljsku kuću, površine više od 600 četvornih metara, s pet spavaonica, sedam kupaona i pet kamina. To samo po sebi nije uopće čudno, jer slično rade i druge srednje škole. Ono što jeste vrijedno napisa u novinama je činjenica da se ova kuća u Fairfaxu prodaje po cijeni od milijun i 325 tisuća dolara!

XS
SM
MD
LG