Linkovi

Svaki treći Amerikanac pati od visokog tlaka (10/7/03) - 2003-07-09


Najnovija studija pokazuje da je broj Amerikanaca s povišenim krvnim tlakom u porastu. U razdoblju između 1999. i 2000. godine broj osoba koji pate od hipertenzije – inače, glavnog uzročnika srčanih i moždanih udara – povećao se u Sjedinjenim Državama na 29 posto od ukupnog broja odraslih osoba. To je 4 posto više nego prije deset godina. Najveći broj osoba koji pate od hipertenzije je među američkim crncima.

Stručnjaci ukazuju da se porast broja ljudi s visokim tlakom podudario s naglim porastom broja Amerikanaca koji pate od pretjerane težine, što je jedan od glavnih uzroka hipertenzije. "Ovo bi američkoj javnosti trebao biti poziv na buđenje," komentirao je Daniel Jones, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta Mississippija i glasnogovornik Američke udruge za borbu protiv srčanih oboljenja. "Ukoliko nešto ne poduzmemo odmah, u godinama koje dolaze bit će sve više srčanih i moždanih udara," dodao je profesor Jones. Srčani i moždani udari prvi su i treći uzročnik smrti u Sjedinjenim Državama.

Istraživanje, koje su proveli znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Wisconsina, obuhvatilo je 5.549 osoba starijih od 18 godina, a provedeno je 1999. i 2000. Rezultati su pokazali da je 28,7 posto ispitanika imalo povišeni krvni tlak, odnosno, tlak viši od 140/90. To znači da od hipertenzije pati ukupno 58 milijuna i 400 tisuća Amerikanaca. Hipertenzija, sama po sebi, nema nikakvih simptoma, no može se lako otkriti uz pomoć aparata za mjerenje tlaka.

Istraživanje je isto tako pokazalo da žene češće pate od hipertenzije od muškaraca, jer ranije u životu gomilaju neželjene kilograme. Ipak, od negativnih posljednica visokog tlaka do menopauze ih štite hormoni.

XS
SM
MD
LG