Linkovi

Američki tisak o Bijeloj kući i netočnom izvješću o iračkoj kupovini urana u Africi (9/7/03) - 2003-07-09


Američki tisak ovih se dana osvrće na priznanje Bijele kuće da je predsjednik Bush kao jedno od opravdanja za rat protiv Iraka upotrijebio netočno izvješće da je Sadam Husein pokušao nabaviti nuklearni materijal u Nigeru. Reakcija za sada nema mnogo, ali su relativno oštre.

"Ovo priznanje jasno pokazuje koliko je potrebno da Kongres u potpunosti istraži razloge administracije za pokretanje rata protiv Iraka" – piše u današnjem uvodniku "Boston Globe". Kongresni istražitelji trebali bi – kaže se u uvodniku – utvrditi je li rad američkih obavještajnih agencija pred rat bio politiziran pod pritiskom Pentagona i Bijele kuće.

Autor nastavlja: "Zemlja ima pravo znati jesu li obavještajna izvješća o tome da je priča o Nigeru netočna stigla do Bijele kuće i ako nisu, tko ih je spriječio? …Kongres ima dužnost povesti debatu na nacionalnoj razini o vanjskoj politici predsjednika Busha. Treba odgovoriti na pitanje – koje standarde kredibiliteta mora administracija ispuniti da bi se opravdala vojna akcija koja će imati podršku i na domaćem i na međunarodnom planu – piše "Boston Globe".

Kolumnist Robert Scheer osvrnuo se na uran iz Nigera u "Los Angeles Timesu". Možda smo konačno našli krivca za rat protiv Iraka – piše gospodin Scheer, dodajući: "Nažalost, inkriminirajući dokazi nisu ostavljeni u nekoj Sadamovoj palači, već u uredu dopredsjednika Dicka Cheneya". Naime, bivši američki veleposlanik u Iraku Joseph Wilson ovih je dana otkrio da je, u svojstvu američkog izaslanika, u Nigeru utvrdio da su izvješća o prodaji urana Iraku bila lažna još u veljači prošle godine.

"U priči gospodina Wilsona," piše Robert Scheer, "zapanjujuće je da su CIA, State Department, Vijeće za nacionalnu sigurnost i ured dopredsjednika Cheneya bili informirani da je izvješće o Nigeru netočno … no predsjednik ga je, godinu dana kasnije, ipak upotrijebio kao opravdanje za rat. Kako bismo bili sigurni da nam predsjednik ne laže, moramo vjerovati da otkriće o falsifikatu nikada nije došlo iz ureda dopredsjednika u Bijelu kuću. Autor komentara u "Los Angeles Timesu" nadalje upozorava: "Ne radi se o sporu oko neke fusnote u povijesti, već o možda najgorem slučaju zavaravanja od strane neke administracije..Što bi moglo biti ciničnije – i vrijedno postupka opoziva – od fabriciranja opasnosti od zemlja-otpadnica i terorista koji pokušavaju nabaviti nuklearno oružje i kasnijeg korištenja te fabrikacije da bi se opravdao rat?" – pita se u "Los Angeles Timesu" kolumnist Robert Scheer.

XS
SM
MD
LG