Linkovi

Bijela kuća povukla tvrdnju o iračkoj kupovini urana u Nigeru (9/7/03) - 2003-07-09


Bijela kuća odlučila se na neuobičajeni potez, te je povukla jednu tvrdnju koju je predsjednik Bush u siječnju iznio u godišnjem govoru o Stanju nacije. Američki dužnosnici su priopćili da se predsjednikova tvrdnja o iračkim pokušajima nabavke urana u Africi bila temeljena na krivotvorenim dokumentima.

Iznoseći prije šest mjeseci argumente protiv Saddama Husseina, predsjednik Bush je rekao da je britanska obavještajna služba saznala za pokušaje tadašnjeg iračkog čelnika da se domogne velikih količina urana iz Nigera. Ujedinjeni su narodi kasnije zaključili da se radilo o krivotvorenim dokumentima, a glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer sada priznaje da tvrdnju o uranu nije trebalo iznositi u predsjednikovom govoru o Stanju nacije. Predsjednik Bush je danas u Južnoafričkoj republici pokušao izbjeći odgovor na to pitanje, te je rekao da je “apsolutno uvjeren” da je odluka o invaziji na Irak bila ispravna.

“Nemam nikakve sumnje u to da je Saddam Hussein predstavljao prijetnju miru u svijetu. Ne sumnjam nimalo da su Sjedinjene Države, zajedno sa svojim saveznicima i prijateljskim zemljama, učinile pravu stvar uklanjajući ga s vlasti. Uvjeren sam da će, kada sve bude rečeno i učinjeno, činjenice otkriti istinu cijelom svijetu,” kazao je predsjednik.

Tvrdnje o opasnosti iračkog oružja za masovno uništenje služile su predsjedniku Bushu kao glavni argument za rušenje s vlasti Saddama Husseina. Inače, dva mjeseca nakon pada Bagdada, oružje za masovno uništenje još nije pronađeno.

XS
SM
MD
LG