Linkovi

Bin Laden i Jemaah Islamiyah (9/7/03) - 2003-07-09


Policija u Indoneziji uhitila je još jednog bjegunca optuženog za sudjelovanje u terorističkom bombaškom napadu na Baliju, 2002, u kojemu je bilo ubijeno preko 200 ljudi iz više od deset zemalja. Policijski glasnogovornik je izjavio da je osumnjičenik, Idris, jedan od 11 pripadnika terorističke organizacije Jemaah Islamiyah, uhićenih zbog pljačke banke na Sumatri. Idris je, kako se izvješćuje, bio zamjenik Imama Samudre, kojemu se sada sudi zbog organiziranja bombaškog napada na Baliju. Indonezijski tužitelji kažu da je Idris sudjelovao u planiranju napada i osigurao novac za materijale za izradu bombe.

Američki državni tajnik Colin Powell kaže da je akcija Indonezije dobrodošla: "Indonezija se konačno osvijestila pred prijetnjom terorizma unutar vlastitih granica, te je uhitila mnoge počinitelje strašnog bombaškog napada na Baliju i privela pred lice pravde čelnika jedne od terorističkih organizacija koje su preuzele odgovornost za taj napad."

Idris je jedan od desetaka terorista Jemaah Islamiye i njihovih pristaša koje su uhitile indonezijske vlasti. Sa svakim uhićenjem, saznalo se sve više o razmjerima operacija Jemaah Islamiye, kao i njezinim vezama s al-Qaidom.

Faiz bin Abu Bakar Bafana bio je rizničar Jemaah Islamiye do prosinca 2001, kada je bio uhićen u Singapuru. Bafana je svjedočio na suđenju čelniku Jemaah Islamiye, Abu Bakaru Bashiru, u Indoneziji. Bashir je optužen za izdaju i sudjelovanje u bombaškim napadima na kršćanske crkve, u prosincu 2000, kada je bilo ubijeno 19 ljudi. Bafana je izjavio pred sudom da je bin Laden pozvao na napade na crkve i druge terorističke napade. Bafana je kazao da su on i šef operacija Jemaah Islamiye, Riduan Isamuddin, poznat kao Hambali, raspravljali o bin Ladenovom prijedlogu s Bashirom. Kako je rekao, Bashir ne samo da je odobrio bombaške napade na crkve, već je i pozvao na ubojstvo tadašnje indonezijske dopredsjednice, a sada predsjednice Megawati Sukarnoputri.

Uloga al-Qaide u obučavanju i pružanju podrške terorističkim skupinama poput Jemaah Islamiya postala je jasna nakon što su al-Qaida i njezini talibanski saveznici protjerani s vlasti u Afganistanu. Vlasti u Indoneziji sada su se našle pred dokazima o dubokoj umiješanosti al-Qaide u terorističke napade.

Obračun sa suradnicima al-Qaide nije dovoljan. Al-Qaida će ostati prijetnja čitavom svijetu sve dok Osama bin Laden i njegovi teroristički pobočnici ne budu dovedeni pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG