Linkovi

Je li plavušama život zaista mnogo uzbudljiviji? (9/7/03) - 2003-07-09


Posvjetljivanje kose najčešća je usluga u američkim frizerskim salonima. Očito, mnogo je onih koje žele biti plavuše. No, isplati li se sva ta muka? Kako pokazuju neki podaci – DA! Internetska kompanija za upoznavanje Match.com kaže da su plavokose kandidatkinje tijekom mjeseca svibnja u prosjeku dobile svaka po 14 ponuda za upoznavanje i druženje, crvenokose 11, a tamnokose samo devet.

To bi bilo u skladu s rezultatima jedne ankete, prije nekoliko mjeseci, koja je pokazala da većina građana smatra da je plavušama život daleko zanimljiviji i uzbudljiviji nego ženama druge boje kose. No, s druge strane, nekoliko je drugih studija pokazalo da se muškarci češće žene tamnokosim ženama. Kako kažu sociolozi koji su provodili te studije, zabava je jedno, ali brak nešto posve drugo.

Čitava priča nema nikakve veze s inteligencijom i prastarim pošalicama na račun plavuša. Ranije spomenuta internetska kompanija Match.com iz vlastitih podataka je ustanovila da su među njezinom ženskom klijentelom plavuše u znatno većem postotku visokoškolski obrazovane, te da češće rade u profesijama koje se smatraju 'intelektualno zahtjevnima', poput prava i medicine.

Ovih je dana raspravu o plavušama u medijima razbuktao film "Legally Blond, drugi nastavak", s Reese Witherspoon u glavnoj ulozi, koja, kao Elle Woods, dolazi u Washington, gdje se hvata u koštac s politikom. Boja kose, međutim, zaista bi mogla imati političke konotacije, kako je ustanovilo istraživanje kompanije za proizvodnju sredstava za njegu kose "Clairol". Prema iskazima više tisuća ispitanika, 76 posto žena i 74 posto muškaraca u Sjedinjenim Državama smatra da će prva žena koja bude bila izabrana za predsjednika biti – tamnokosa!

Kako su već prokomentirale neke novine, u slučaju da Hillary Clinton želi promijeniti svoju plavu kosu u politički više obećavajuću tamnosmeđu, vrijedi joj se prisjetiti da ne bi bila prva politički moćna žena koja je to učinila: crvenokosa engleska kraljica Elizabeta Prva u stvari je bila prirodna plavuša, jednako kao i Cleopatra, koja je u povijest ušla s kosom obojanom u gavranje-crnu boju. No, čak i bez politike, istraživanje kompanije "Clairol" pokazalo je i da intervjui za posao imaju veze s bojom kose: uz sve druge faktore jednake, poslodavci su najskloniji upošljavanju brineta, a najneskloniji crvenokosim kandidatkinjama za posao.

XS
SM
MD
LG