Linkovi

Berlusconi se ispričao Europskom parlamentu (8/7/03) - 2003-07-08


Riječi koje je Europski parlament zahtijevao još od prošlog četvrtka konačno su izrečene. Silvio Berlusconi ispričao se parlamentarcima za izrečeno.

Berlusconijev je verbalni rat s parlamentarcima postao predmetom žestokih kritika i prijetio je eskalacijom, pogotovo što su parlamentarci dali do znanja da očekuju ispriku, a Berlusconi izjavio da on, kao uvrijeđena strana, takvo nešto neće kazati. Parlamentarce je Talijan okrstio "turistima demokracije" i, k tome, uvrijedio jednog zastupnika usporedbom s naci-čuvarom konclogora. Premijer predsjedavajuće zemlje prvo je izrazio žaljenje njemačkom kancelaru – jer su se i Nijemci smatrali pogođenima neumjerenim izljevom "ironije kroz šalu", kako je Berlusconi opisao svoj ispad.

Nakon upozorenja iz Parlamenta, članica EU, ali i iz redova vlastite koalicije konačno je telefonirao predsjedniku euro-parlamenta Patu Coxu. S isprikom spor je izglađen i Italija se može okrenuti, kako je kazao njezin ministar vanjskih poslova pred euro-parlamentarcima, ispunjavanju zadataka iz ambicioznog programa Predsjedništva. Ipak, bilo je još verbalnog ratovanja na ovim stranama. Pošto je ministar turizma u Vladi Italije Stefano Stefani Nijemce u stranačkom glasilu Lega Nord, Sjeverne Lige opisao kao "glasne, uniformirane, pijane od samopouzdanja, supernacionaliste koji su osvojili talijanske plaže", njemački je kancelar zaprijetio odgađanjem odmora u Italiji. Ovaj je spor riješen otkazom ministru, inače predstavniku Lega Nord, stranke talijanske krajnje desnice i koalicijskog partnera.

XS
SM
MD
LG