Linkovi

Audio-snimka koja se pripisuje Saddamu 'najvjerojatnije autentična' (8/7/03) - 2003-07-08


Središnja američka obavještajna agencija CIA priopćila je da je nedavna snimka koja se pripisuje Saddamu Husseinu najvjerojatnije autentična. CIA je do ovog zaključka došla tehničkom analizom snimke koja je u petak prvi put emitirana na katarskoj televizijskoj postaji al-Jazeera. Međutim, CIA je priopćila da loša kvaliteta zvuka onemogućava njihove analitičare da sa sigurnošću utvrde radi li se o glasu svrgnutog iračkog čelnika ili ne. Na spomenutom snimku osoba koja se predstavlja kao Saddam Hussein tvrdi da se još uvijek nalazi u Iraku i da rukovodi napadima na američke vojnike. Inače, jučer su u Iraku ubijena još dvojica američkih vojnika.

******

Savjetodavno vijeće iračkih građana održalo je svoj prvi sastanak, što je američki upravitelj ove zemlje Paul Bremer pozdravio kao najznačajniji događaj u Bagdadu otkako je svrgnut režim Saddama Husseina. Po Bremerovim riječima, ovo vijeće predstavlja napredak prema postizanju slobodne vlade, u kojoj će biti zastupnici naroda. Gospodin Bremer je jučer također izjavio da će privremena koalicijska vlast uvesti novu valutu 15. listopada.

******

Odbor za vanjsku politiku britanskog Parlamenta oslobodio je odgovornosti Vladu premijera Tonyja Blaira od optužbi da je – manipulirajući obavještajnim podacima - namjerno zavela javnost, kako bi opravdala britansko sudjelovanje u ratu protiv iračkog diktatora Saddama Husseina. Međutim, isti odbor kritizira vladu zbog toga što je koristila “problematične” obavještajne podatke i često koristila agresivnu, ratobornu retoriku.

XS
SM
MD
LG