Linkovi

'Mikropolitani' - iz urbanog u ruralno i obratno (8/7/03) - 2003-07-08


Mali američki gradići dobili su novi grupni naziv - mikropolitani! Tako ih je, prošli mjesec, okrstio američki Savezni ured za popis stanovništva. Radi se o 565 prilično udaljenih - da ne kažemo 'zabitih' - mjesta koja počinju nalikovati na male gradiće, točnije počinju se urbanizirati.

Međusobno vrlo različita, mjesta poput Abbevillea u Louisiani, ili Zanesvillea u Ohiju, obuhvaćaju skijališta, tipična ruralna središta ili, pak, zajednice umirovljenika. Ono po čemu ih je Ured za popis stanovništva izdvojio od tisuća drugih malih mjesta je trend njihovog razvoja - premda nisu velika, ta mjesta počinju funkcionirati u svojoj široj okolici poput minijaturnih velegradskih središta. Upravo zato i naziv - mikropolitan.

Premda stanovnici mikropolitana - kako je ustanovila anketa lista Christian Science Monitor - pojma nemaju što taj naziv znači, niti na koji način se odražava na njihove živote, stručnjaci kažu da pažnja Ureda za popis stanovništva nije naodmet: kada statističari stave pod svoju lupu neku sredinu to, u principu, znači da ta sredina postaje interesantna i drugima - recimo investitorima.

Mikropolitani zasigurno odudaraju od uobičajenog pojma "uspavane seoske sredine". Među 25 najbrže rastućih okruga u Americi je čak šest takvih mikropolitana. Najbrže raste okrug Eagle, u Coloradu, smješten u samom srcu skijaških terena, kojemu život udiše upravo skijanje. No, tu je i okrug Flagler na Floridi, kojemu je urbanost donijelo useljavanje umirovljenika, koji su sa sobom donijeli svoje gradske navike i potrebe.

Osim useljavanja umirovljenika i pravi su, strani useljenici, na čuđenje statističara, umjesto velikih metropola, udahnuli život nekim ranije zamirućim malim mjestima. Najbolji takav primjer je gradić Sedalia u Missouriju, gdje se u posljednjih desetak godina doselilo nekoliko tisuća useljenika sa svih strana svijeta, uključujući i oko 600 Ukrajinaca. Neki od njih su farmeri, neki obrtnici, no, bez obzira na profesiju, oni su potaknuli ponovno održavanje poljoprivrednog sajma, nekad najvećeg u državi Missouri. Obnovljeni sajam potaknuo je i održavanje niza drugih manifestacija, čak i glazbenih, jer se netko dosjetio da je upravo Sedalia bila motiv nekih od najpoznatijih ragtime pjesama Scotta Joplina.

I tako, korak po korak, Sedalia je došla do toga da o njoj piše čak i New York Times - u njoj je, naime, ovih dana otvorena umjetnička galerija koja je i veličinom i izgledom privukla pažnju čitave zemlje. Je li to put budućnosti ruralne Amerike, pita se njujorški dnevnik, ili je to umiranje ruralnosti u korist opće urbanosti?

XS
SM
MD
LG