Linkovi

Bijela kuća: Predsjednikova tvrdnja o iračkoj kupovini urana u Africi nije bila točna (9/7/03) - 2003-07-08


Bijela je kuća priopćila da predsjednik Bush nije bio u pravu kada je izjavio da je Irak pokušao kupiti uran u Africi. Predsjednik je iznio ovaj navod u svojem godišnjem govoru o stanju nacije, u okviru šire kampanje da zadobije podršku javnosti za napad na Irak.

Iznoseći razloge za napad na režim Sadama Huseina prije sedam mjeseci, predsjednik Bush je kazao da su britanske obavještajne službe javile da je Sadam pokušao kupiti velike količine urana od Nigera. Britanski su dokumenti predani Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, koja je u ožujku zaključila da se radi o krivotvorinama.

U međuvremenu, sve se češće postavljaju pitanja o tome kako su predsjednik Bush i britanski premijer Tony Blair opravdali napad na Irak. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer priznao je da dio predsjednikovog govora o stanju nacije, koji se odnosio na navodnu iračku kupovinu urana u Africi, nije bio točan, jer se temeljio na krivotvorenim dokumentima. Kongresni Odbori za obavještajne aktivnosti istražuju kako je administracija koristila obavještajne podatke o Iraku.

Između ostaloga, jedan od glavnih razloga iznesenih za napad na Irak bilo je iračko oružje za masovno uništavanje, koje, ni više od dva mjeseca nakon pada iračkog režima, nije pronađeno.

O opravdanjima za napad na Irak danas se govorilo i u britanskom parlamentu. Britanski premijer odbacio je navode da je njegova vlada zavaravala parlament i britanski narod kako bi mogla uputiti snage u Irak. Gospodin Blair je pred parlamentarnim Odborom za veze s javnošću izrazio uvjerenje da je Sadam Husein razvijao oružje za masovno uništavanje. Premijer je dodao da "uopće ne sumnja" da će to oružje na kraju biti pronađeno. Odbor nižeg doma parlamenta za vanjske poslove zaključio je danas da vlada nije zavaravala zemlju da bi opravdala rat protiv Iraka. Ipak, odbor je kritizirao vladu zbog korištenja – kako je rečeno – obavještajnih podataka upitne točnosti.

XS
SM
MD
LG