Linkovi

Povlačenje izraelske vojske (8/7/03) - 2003-07-08


Izraelske su se vojne postrojbe povukle iz nekih područja pojasa Gaze i mjesta Betlehem, na Zapadnoj obali. Izraelska je vlada objavila da će se njezina vojska također povući iz nekih drugih područja, kada bude uvjerena da Palestinska uprava tamo može održavati sigurnost. Odluka o izraelskom povlačenju došla je nakon što su tri palestinske skupine – Hamas, Islamski džihad i al-Fatah Yassera Arafata – obećale da će obustaviti terorističke napade na izraelske ciljeve.

“Ove su skupine očito zaključile da ih terorizam neće dovesti nigdje” – izjavio je američki državni tajnik Colin Powell. Također su shvatile, rekao je gospodin Powell, da novi palestinski čelnici, poput premijera Mahmuda Abbasa, “žele krenuti naprijed.”

Međutim, dodao je američki državni tajnik, “prekid vatre neće biti dovoljan.” "Na kraju ćemo morati doči do točke u kojoj, u tim organizacijama više neće postojati potencijal za izvođenje terorističkih akcija. U jednoj državi ne mogu postojati naoružani pojedinci i paravojne organizacije. Prema tome, ako želimo palestinsku državu, sve naoružanje, sva oružana sila mora biti pod kontrolom vlasti, a terorističke organizacije moraju biti raspuštene."

Nešto prije više od godinu dana, 24. lipnja 2002. godine, predsjednik george Bush izložio je svoju viziju mira za Izrael i Palestince. Ona se sastoji u ideji o “dvije države, koje egzistiraju u miru i sigurnosti, jedna pored druge.” Da bi se ta vizija ostvarila, rekao je predsjednik, “palestinski narod treba izabrati nove čelnike, čelnike koji nisu kompromitirani terorom.”

Palestinci sada imaju novog vođu, premijera Mahmuda Abbasa, i zbog toga postoji nada u uspjeh mirovnog procesa. Međutim, kako je rekao glasnogovornik Bijele kuće, Ar Fleischer, “terorizam i dalje predstavlja najveću prijetnju.” Teroristi, rekao je Ari Fleischer, nisu samo prijetnja za izraelske građane, oni su prijetnja i milijunima Palestinaca koji žele da se mir učvrsti, i koji zaslužuju vlastitu državu, predvođenu legitimnom vladom.

XS
SM
MD
LG