Linkovi

Predsjednikov put u Afriku - 'prilika za velik etički iskorak' (7/7/03) - 2003-07-07


Na redu je redoviti pogled na današnja izdanja američkih dnevnika. Većina ih na naslovnicama donosi članke o turneji predsjednika Busha po Africi, koja počinje danas. Dnevnik International Herald Tribune objavljuje članak pod naslovom “Prilika za velik etički iskorak”.

Autor Alexander McCall Smith navodi problem AIDS-a u Botswani, jednoj od zemalja koja posjećuje američki predsjednik. “Trećina odraslih muškaraca inficirana je AIDS-om. Među dvadesetogodišnjacima broj se penje na 50 posto. Problem je u tome što su ljudi već postali rezignirani na činjenicu da će se zaraziti AIDS-om, pa se ponašaju iznimno neoprezno. ‘Ako nemamo šanse, barem se možemo zabaviti u sadašnjonosti’” – ovako dominantni način razmišljanja u Botswani opisuje novinar International Herald Tribunea.

On tvrdi da afričkim vladama Zapad, a posebno Amerika, treba pod hitno oprostiti dugove, jer će jedino onda te zemlje moći više novca potrošiti na zdravstvo. “Ovo je test za predsjednika Busha. Ako se odluči pomoći Africi, i to učini na kvalitetan način, bit će to vrlo moralan potez” – piše Alexander McCall Smith u International Herald Tribuneu.

******

Pred izbore sljedeće godine, vanjska politika i nacionalna sigurnost glavni su aduti predsjednika Busha. Hoće li ga razmjerno slaba ekonomska situacija skupo stajati, kao i njegova oca prije 12 godina? – pita se bostonski Christian Science Monitor.

Stopa neuposlenosti je najviša u posljednjih devet godina, 6.4 posto, a ekonomski rast još uvijek prilično anemičan. “Loši ekonomski pokazatelji dostižu takvu razinu da je sada više teško za sve kriviti Billa Clintona” – piše bostonski list. Za sada, loša ekonomija nema utjecaj na predsjednikovu popularnost – George Bush je popularan predsjednik.

Međutim, to bi se moglo brzo okrenuti. Naime, Kongres je navijestio da ne želi izglasavati dodatna smanjivanja poreza, što je - kako se čini – glavna republikanska strategija kada je u pitanje jačanje gospodarstva.

“Ako se ekonomska situacija ne poboljša, predsjednik će vjerojatno ipak pobijediti na izborima, ako se pogorša – onda će to za njega biti stvaran problem” – navodi se izjava jedne stručnjakinje za gospodarsku politiku.

XS
SM
MD
LG