Linkovi

Saab se bori za opstanak (7/7/03) - 2003-07-06


U automobilskom svijetu kao da vlada zakon Darvinove teorije evolucije: samo jaki opstaju. Jedna od kompanija koja se bori za preživljavanje je i Saab. Od svojih prvih dana kada je bio ogranak tvornice borbenih aviona za švedsku vojsku, Saab je uvijek bio ponešto drugačiji od ostalih. Prvi Saab proizveden 1947. godine bio je mali aerodinamični kupe inspiriran avionskim dizajnom, s motorom s dva cilindra i prednjim pogonom koji je ostatak auto industrije prihvatio tek godinama kasnije.

SAAB je danas u vlasništvu tvrtke General Motors te je prošle godine poslovao s gubitkom od 500 miliijuna dolara. Da bi opstao, Saab mora poslovati bolje. Predsjednica Saaba za Ameriku, Debra Kelly-Ennis ukazuje na velika ulaganja General Motorsa u razvoj novih Saabovih modela, kao što je redizajnirani model 9-3, 9-3 kabriolet, te na zajednički projekt s japanskom tvrtkom Fuji Heavy Industries, poznatijom pod imenom Subaru, rezultat kojeg će biti novi jeftiniji model nazvan 9-2, koji bi se trebao pojaviti sljedeće godine.

Sljedećih nekoliko godina Saab planira prodaju od 130 tisuća vozila godišnje, od toga preko 40 tisuća u Sjedinjenim Državama. U cilju osiguranja svojeg optanka Saab također razmšlja o uvođenju novog vozila u svoju liniju – riječ je o prvom Saabu terencu.

XS
SM
MD
LG