Linkovi

Charles Taylor pregovara o azilu u Nigeriji (6/7/03) - 2003-07-06


Liberijski predsjednik Charles Taylor trebao bi danas s nigerijskim predsjednikom Olusegunom Obasanjom razgovarati o nigerijskom prijedlogu da dobije privremeni azil u Nigeriji. Dvojica čelnika sastat će se u glavnom gradu Liberije Monroviji.

Predsjednik Bush i drugi svjetski čelnici pozivaju gospodina Taylora da što prije odstupi s dužnosti u okviru mogućeg sporazuma kojim bi se okončao petogodišnji građanski rat u Liberiji.

Liberijski predsjednik je kazao da će podnijeti ostavku, ali samo nakon što u Liberiju dođu mirovne snage pod vodstom Sjedinjenih Država.

******

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je da će zemlje južne Afrike "odbaciti eventualne pokušaje predsjednika Georgea Busha da se uplete u njihove poslove", tijekom njegovog dolazećeg posjeta Africi ovoga tjedna.

Govoreći na političkom skupu na jugu Zimbabvea, gospodin Mugabe je rekao da će predsjedniku Bushu, ukoliko dolazi u Afriku nametati svoju volju, biti poručeno da se vrati kući.

Predsjednik Bush započinje u utorak turneju po Africi, u okviru koje će posjetiti Južnu Afriku, Botsvanu, Ugandu, Nigeriju i Senegal. Predsjednik je u nedavnom intervjuu za južnoafričku televiziju pozvao južnoafričkog predsjednika Tabu Mbekija da se založi za nove izbore u Zimbabveu.

XS
SM
MD
LG